Gepost door Green Business Club Zuidas
2023/04/11 geplaatst in Afval

Op weg naar een afvalvrij kantoor: de rol van Facilitair Management

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven en er wordt veel over gepraat. De stap naar daadwerkelijk een plan van aanpak uitvoeren wordt nog als moeilijk ervaren. Hoe maak je duurzaamheid concreet binnen een organisatie? En wat is de rol van Facilitair Management hierin? Onlangs is het Zero Waste Office Whitepaper online gepubliceerd.

Zero Waste Office is een onafhankelijk platform gericht op het optimaliseren van duurzaamheid op kantoor door het beperken van de impact van afval. Het biedt een framework waarmee Facility Managers en Office Managers afvalvraagstukken binnen hun organisatie kunnen aanpakken. Het whitepaper kwam tot stand in samenwerking met Milgro, Phi Factory, Green Business Club Nederland, Copper8, Stichting Stimular en Searious Business.

Facilitair Management en het aanpakken van afval
De rol van facilitair management op het gebied van het realiseren van duurzaamheidsambities is aanzienlijk. Denk bijvoorbeeld aan het slimmer instellen van de verlichting bij bedrijven en klimaatinstellingen onder het thema ‘Energie’. Ook valt er op het gebied van afval voor de FM partij veel te veranderen. Er wordt momenteel nog op verschillende manieren afval gescheiden bij kantoren. Waarbij het ene kantoor zijn papier en karton apart scheidt, gooien werknemers bij andere kantoren alles in de restafvalbak. Hoe kunnen we toe naar een kantoor zonder afval? Het whitepaper van Zero Waste Office focust op de ambitie van een kantoor zonder afval, oftewel een ‘Zero Waste Office’: “Een kantooromgeving die erop gericht is de impact van ecologisch waardeverlies door afval te minimaliseren, door (1) het ontstaan van afval te voorkomen en (2) afval dat niet voorkomen kan worden, nuttig her te gebruiken.”

Drie stappen voor afvalvraagstukken
Middels drie stappen kunnen FM’ers afvalvraagstukken binnen hun organisaties aanpakken. Deze drie stappen zijn als volgt:

  1. Breng de verschillende afvalstromen in kaart (b.v. organisch, plastic, papier);
  2. Pas per stroom de Zero Waste 5R-methode toe en evalueer de ecologische impact;
  3. Implementeer de oplossingen met behulp van een gestructureerd plan van aanpak.

Whitepaper Zero Waste
Het whitepaper geeft voorbeelden van best practices om afval te voorkomen, zoals handdrogers bij toiletten, voedselverspilling verminderen of een paperless office. Ook wordt er dieper op de rol van de facilitair manager ingegaan. Hoe krijg je de medewerkers mee en hoe kan je gedragsverandering stimuleren?

Ben jij benieuwd hoe je zelf aan de slag kan gaan met een beleid richting zero waste bij jou op kantoor? Download de whitepaper via de website.

Meer informatie
Andere vragen? Neem dan contact op met projectmanager Afval Lara Jongejans via lara@greenbusinessclub.nl

Wil je meer leren over het whitepaper en afval preventie? Meld je dan nu aan voor de online kennissessie die GBC Nederland in samenwerking met VANG Buitenshuis organiseert op donderdag 11 mei van 10:00 – 11:30.