2024/03/07 geplaatst in Groen, Klimaatadaptatie

Tegelwippen voor groenere bedrijventerreinen

Onlangs werd GBC Fascinatio uitgedaagd door Patricia Oskam van de gemeente Capelle aan den IJssel om deel te nemen aan het NK Tegelwippen. Dit initiatief, ontstaan na de themabijeenkomst Klimaatadaptatie, heeft als doel de bedrijventerreinen groener te maken. We spraken met Vincent Dellebeke, programmamanager van GBC Fascinatio, om meer inzicht te krijgen in het idee achter het tegelwippen en de aanpak van het project.

Hoe is het idee ontstaan voor het wippen van tegels op jullie bedrijventerrein?

Vincent Dellebeke: “Na onze laatste themabijeenkomst Klimaatadaptatie kwam Patricia Oskam van de gemeente Capelle aan den IJssel naar ons toe met de vraag of wij als GBC mee wilden doen met het NK Tegelwippen. Dat leek ons een leuk idee, alleen zijn de stoepen in Fascinatio redelijk smal, dus daar konden we niets mee. Toen kwamen we al brainstormend op het idee om in te zetten op het vergroenen van de parkeerplaatsen rondom de kantoorgebouwen. Er zijn een heleboel parkeerplaatsen dus daar valt behoorlijke winst te halen op gebied van hittestress en wateroverlast, terwijl we tegelijkertijd de parkeerruimte behouden. We kijken ook naar de mogelijkheden op gebied van biodiversiteit door in plaats van gras een laagblijvend bloemenmengsel met bijvoorbeeld microklaver in te zaaien. Hiermee doen we lokale insecten, waaronder (honing)bijen een plezier.

Hoe gaat het tegelwippen eigenlijk in zijn werk? Het klinkt heel simpel, je wipt een paar tegels weg, is dat ook zo? 

Dellebeke: “Wij hebben het begrip ‘tegel’ wat ruimer getrokken zodat er ook stenen en bijvoorbeeld klinkers onder vallen. In de basis is het tegelwippen echter precies wat het zegt; je wipt gewoon de tegels/stenen eruit! In de praktijk hebben we daar een hovenier voor benaderd die de stenen er met een shovel uithaalt, evenals wat zand. Vervolgens brengen zij een substraat laag aan en daarop roosters van gerecycled plastic of betontegels, waarna het gras- of bloemenmengsel wordt ingezaaid. Een goedkoper en nog duurzamer alternatief voor de rooster of klinkers vervangen is om ze in een meer open structuur te leggen en daarmee te hergebruiken. Hierbij is de kans op verzakken wat groter, dus niet op alle plekken geschikt.”

Voor de lezers: als je dit ook wilt gaan doen, zijn hier eigenlijk regelingen voor? 

Dellebeke: “We zijn met de provincie in gesprek voor een bijdrage. Deze komt naar alle waarschijnlijkheid in het tweede kwartaal van 2024 beschikbaar. Provincie Zuid-Holland is blij met de initiatieven die Green Business Club onderneemt en denken graag mee over subsidiemogelijkheden vanuit hen. Verder werkt het bij ons goed om via de contacten binnen de gemeente bepaalde bijdragen (in geld of anderszins) te krijgen voor duurzaamheidsinitiatieven van Green Business Club Fascinatio. De gemeente draagt in ons project ook bij.

21 maart kick-off

Tijdens de kick-off op 21 maart 2024 van 11:00 – 12:00 uur maken we de eerste deelnemers bekend. Sjoerd Geissler, wethouder duurzaamheid wipt de eerste klinker bij Van Weelde. Wil je erbij zijn? Aanmelden kan hier:  https://forms.office.com/e/wRy2fRZ29a

Wil je meer weten over ons project en hoe je zelf aan de slag kunt gaan? Hou onze website in de gaten voor updates en tips!