Gepost door Green Business Club - Landelijk
2023/05/17 geplaatst in Circulair

Het voorkomen van afval op kantoor: 75 deelnemers bij inspirerende sessie over Afvalpreventie

Green Business Club Nederland organiseerde voor de vierde keer een digitale kennissessie met VANG Buitenshuis in het kader van Zero Waste. Na eerdere sessies over communicatie & gedrag in het kader van afvalscheiden, het voorkomen van organisch afval en de koffiebeker, was er nu aandacht voor: Afvalpreventie. De route naar Zero Waste is er namelijk nogal één met hobbels en zijpaadjes. Niet gek ook, als je eens een blik werpt in de restafval vuilnisbak op kantoor. Van blikjes, snoeppapiertjes, flesjes, verdorde bloemen tot etensresten; je komt van alles tegen. Hoe werk je dan naar een kantoor toe zonder restafval? En welke rol speelt de nieuwe SUP (Single Use Plastics) wet- en regelgeving hierin?

De sessie vond plaats op donderdagochtend 11 mei 2023. Rond de 75 partijen waren aanwezig, waaronder Artis, Van Doorne, ABN AMRO, maar ook JDE, Universiteit Utrecht en Lyreco. Een mooie gemixte groep die ook zeker bezig is met de eigen bedrijfsvoering te verduurzamen. Voor een ieder gaat de SUP wet- en regelgeving gelden en het thema afval scheiden staat hoog op de agenda.

SUP Wet- en regelgeving
De sessie begon met een uitgebreide presentatie van Sanne Westra, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, over de aankomende SUP wet- en regelgeving. Deze is hard nodig, want wij gooien in Nederland elke dag 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten. Dat kan anders! Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor wegwerpplastic. Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Voor veel deelnemers van de sessie was de uitleg over consumptie op locatie met name interessant. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden. Bekijk de kennissessie hieronder voor Sanne’s presentatie en ga voor meer informatie naar deze website. Bekijk ook de PDF-presentatie!

Drie initiatieven aan het woord
Daarna was het de beurt aan drie initiatieven die bedrijven op weg helpen naar een Zero Waste kantoor. Ruben Peters, oprichter van FLASKE, vertelde het verhaal over zijn duurzame drinkfles en koffiebeker. Een duurzame drinkfles voorkomt wel 156 flesjes per jaar en dat scheelt weer 40 flesjes per jaar die niet in de oceaan belanden. Met zijn iconische drinkfles blijft de inhoud wel 12 uur warm en 23 uur koud. Naast dat de waterfles een mooi relatiegeschenk is, biedt FLASKE met de herbruikbare koffiebeker ook een oplossing voor de papieren koffiebeker op kantoor. Bekijk ook de PDF-presentatie!

Daarna liet Ellyne Bierman – Hagen van Reflower, de duurzame bloemenbieb, de deelnemers zien dat een prachtig boeket nepbloemen veel groener is dan verse bloemen. Terwijl verse bloemen gemiddeld 10 dagen mee gaan en een CO2 uitstoot hebben van 146 kg op jaarbasis, gaat een boeket van kunstbloemen bij intensief gebruik wel 10 jaar mee en is de CO2 uitstoot op jaarbasis 0,2 kg. Ook scheelt het in de portemonnee. Drie keer een win-win situatie dus! Deze boeketten zijn prachtig voor op kantoor, in de entreehal, maar ook thuis staan ze niet verkeerd. Bekijk ook de PDF-presentatie!

Als laatste nam Rienk Kentie, één van de initiatiefnemers van Zero Waste Office, de aanwezigen mee middels een leuke quiz door het 5R model. Wat heeft nu de minst positieve impact; refuse, reduce, reuse, recycle of rot? En wat de meest positieve impact? Rienk lichtte het Zero Waste Office whitepaper toe en hoe deze tot stand kwam. Download het hier om direct aan de slag te gaan binnen jouw organisatie.

Kon je er niet bij zijn en ben je toch benieuwd naar de sessie? Bekijk de kennissessie hieronder terug!

Meer informatie
Wil je meer weten over de kennissessie? Neem contact op met Lara Jongejans via lara@greenbusinessclub.nl