Zuidas maakt de wereld groter met groene daken
180.000 m2, dat is wat er in Zuidas beschikbaar is aan potentiële groene daken. Dat zijn 25 voetbalvelden, en heel veel fijne groene plekken om in dit dichtbebouwde stukje stad even aan de hectiek te ontsnappen. Maar zover is het nog niet. Daarom kwamen gisteravond vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en beheerders in Zuidas bij elkaar tijdens het Groene Dakdiner, georganiseerd door Green Business Club Zuidas, gemeente Amsterdam Zuidas, Loyens & Loeff, Waternet, Dutch Green Building Council en in samenwerking met ROEF. Op de mooie daken van de Boel van Vesteda en Circl werden zij geïnspireerd om de potentie en de (financiële) voordelen van “hun” daken te ontdekken.
Geld en geluk
Een groen dak, zo is de stelling van spreker Harro de Jong van Buro Harro, maakt de wereld groter. Met het aanleggen van groene daken wordt landoppervlakte teruggegeven aan de natuur. Een mooie gedachte, met verrassende voorbeelden zoals een dak met duinlandschap en zwembad. Maar ook voordelen van minder filosofische aard komen aan bod. Zo absorbeert een groen dak geluid, filtert het fijnstof uit de lucht en kan een groen dak waterbergend werken. De door klimaatverandering vaker voorkomende piekbuien worden opgevangen, wat wateroverlast en het overlopen van riolering voorkomt. Een groen dak isoleert en maakt dat een (kantoor) gebouw in de winter warmer, en in de zomer koeler is. Dit is aangenaam, maar bespaart ook energie en dus geld.
Jan Hein Tiedema, Executive Managing Director bij EDGE Technologies, benadrukt ook het menselijk aspect van het groene dak. Tijdens het werk even naar buiten kunnen stappen, ontspannen, maakt werknemers gelukkiger en gezonder. En ook hier zit weer een financieel voordeel aan. Zijn er dan echt geen nadelen? Jawel: het kost geld. En in het bedrijfsleven moet nu eenmaal geld verdiend worden.
Keiharde cijfers
Dat beaamt ook Martin van Brandwijk, Director Design and Development bij Colliers: “Uiteindelijk gaat het aan de eigenaren-kant om het geld. Het is niet zo dat je direct een hogere huurprijs kunt krijgen voor een kantoor met een groen dak. Bovendien is er nu veel vraag naar kantoorruimte; het verhuurt toch wel, met of zonder groen dak. Daar staat tegenover dat de arbeidsmarkt krap is. Als werknemers kunnen kiezen tussen een werkplek met een riante daktuin of slechts een dicht kantoor, kiezen ze eerder voor de werkgever met groen dak. Zo kan een groen dak ook in deze tijd in je voordeel werken. ”
Johan Ringeling, Business Strateeg en Innovatiemanager bij Interpolis, maakt de geldkwestie concreet met keiharde cijfers: de kans op extreem weer is verdubbeld en het aantal claims bij Interpolis door waterschade is aanzienlijk toegenomen. Een groen dak kan dus veel financiële schade opvangen. Maar ook de schade aan het oorspronkelijke dak wordt met een groen dak verlaagd: het dak gaat twee maal zo lang mee als er groen op ligt. Bovendien is een gebouw met een groen dak in de zomer 4 ˚C koeler, en in de winter 2 ˚C warmer. Deze feiten maken dat de investering op termijn wordt terugverdiend.
Joris van de Bunt, senior associate Real Estate bij Loyens & Loeff, vertelde vervolgens over de juridische aspecten van dakgebruik en wat er juridisch mogelijk is om drempels weg te nemen. Het ontwikkelen van een standaardakte zal ervoor zorgen dat het plaatsen van groene daken op het dakoppervlak makkelijker en sneller gaat.
Champagne
Zuidas gemeente Amsterdam heeft in 2016 samen met GBC Zuidas en Waternet de ambitie uitgesproken om in 2020 25.000 m2 groen dak te hebben gerealiseerd. We zitten nu op zo’n 30% van deze ambitie, dus hebben nog wat vierkante meters te gaan. David van Traa, directeur van Zuidas gemeente Amsterdam, looft dan ook een magnum champagne uit aan de partij die die het komende jaar de meeste vierkante meters groen dak aanlegt. Dus wie trekt volgende zomer de champagne open op een groen dak in Zuidas? Wij zijn zeer benieuwd, en zijn er in ieder geval graag bij!
Telegraaf, zaterdag 28 september
De avond werd afgesloten met een gedicht dat de avond samenvatte, gemaakt door de stadsdichter van Amsterdam, Gershwin Bonevacia. Het gedicht, Helemaal boven, is hier te lezen.
Vertegenwoordigers van bedrijven ABN Amro, Allianz Group, Being Development, Buro Harro, CBRE Global Investors, Chanel, Colliers, Cushman & Wakefield, Edge Technologies, Egeria Real Estate, Financial Offices, Flow Real Estate, Fortress, Dutch Green Building Council, Green Business Club Zuidas, Innovation Lighthouse, Interpolis, Loyens & Loeff, Provast, OVG Real Estate, NL Real Estate, NS, RAI Amsterdam, Real I.S. Savills, SGS Search en Union Investment Real Estate, Vesteda, Waternet en Zuidas gemeente Amsterdam waren aanwezig.