2020/01/29 geplaatst in Energie

Zuidas doet het licht uit: bij CMS lukt het wel

Advocatenkantoor CMS is gevestigd in het Atriumgebouw in Zuidas. Bij CMS is het elke avond, als de laatste werknemers zijn vertrokken, helemaal donker. Dat komt mede door een facility manager die zich bewust is van het fenomeen lichtvervuiling en van energiebesparing.

André Boddeveld is al 22 jaar facility manager bij CMS. Hij is verantwoordelijk voor het gebouw, de inrichting, de faciliteiten, onderhoud, schoonmaak en huismeesters. Hij is nauw betrokken bij het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf. Hij vertelt hoe ze bij CMS voor elkaar krijgen wat zo veel Zuidas-bedrijven niet lukt.

“Eerst kijk je naar wat moet, de wetgeving. Dan naar wat gewenst is en vervolgens naar de middelen die voor handen zijn in de organisatie. Het is belangrijk om draagvlak te creëren binnen de organisatie, maar je moet ook achter je eigen keuzes staan en uit kunnen leggen waarom je een beleid invoert. Ook is het denken in de ‘wij-vorm’ en samenwerking met bijvoorbeeld omwonenden erg belangrijk.”

Op de hoogte
Het helpt dat André goed op de hoogte is van het probleem lichtvervuiling en weet dat te veel licht ’s nachts veel invloed heeft op het dag/nachtritme en ecosystemen. Hij heeft dan ook meegewerkt aan het lichtplan van het kantoor en gezorgd dat overal daglichtafhankelijke schakeling is.
In alle verdiepingen en ruimtes die CMS huurt, zitten bewegingssensoren en zo nodig kan het licht worden gedimd. Daarnaast dimmen de lichten automatisch als de zon schijnt. Alle lampen zijn voorzien van ledverlichting. Op de toiletten zitten bewegingssensoren en ook de waterproductie is gekoppeld aan de lichtschakelaar. ’s Nachts gaat het licht alleen aan in ruimtes waar beweging gedetecteerd wordt, dit geldt zowel voor het kantoor als de parkeergarage.

Multi tennant
André probeert zoveel mogelijk duurzaamheidsmaatregelen door te voeren, ook in andere vestigingen van CMS, maar dit is niet overal mogelijk: “Binnen een multi-tenant pand is de samenwerking met andere bedrijven soms lastig, omdat iedereen zijn eigen opvattingen heeft. Het gevolg hiervan is dat het lichtbeleid in verschillende delen van het pand aan de Zuidas anders is dan bij CMS.

Middenweg
De gevelreclame van CMS gaat automatisch uit wanneer deze teveel energie heeft gebruikt. Het komt dus vaak voor dat deze gevelreclame ’s nachts uit is en daardoor niet zichtbaar is. Ook is de gevelreclame aan de kant van het gebouw geplaatst waar geen omwonenden zijn. Daarnaast wordt ook op andere manieren rekening gehouden met bewoners, bij een evenement wordt bijvoorbeeld de kroonverlichting ingeschakeld en de zware spots gaan uit, waardoor zij minimale last hebben van het licht. André: “Het is belangrijk om goed met elkaar in dialoog te blijven en samen een middenweg te vinden.”

Lees meer over Zuidas doet het licht uit