2020/05/13 geplaatst in Afval

Zero Waste Zuidas update

De maatregelen met betrekking tot Covid-19 hebben enorme impact – ook op het gebied van afval. Inzamelaars van bedrijfsafval zitten, net als veel branches, in zwaar weer. Daarnaast kunnen bepaalde recycleprocessen geen doorgang vinden. Ook liggen prioriteiten bij organisaties binnen ons netwerk nu hoogstwaarschijnlijk ergens anders. Toch wordt er achter de schermen hard doorgewerkt binnen Zero Waste Zuidas.

Material Flow Analyses

Het ophalen van volumes, inzameldagen et cetera, blijkt niet zo makkelijk te gaan. Van een aantal bedrijven zijn de data over 2018 ontvangen naar aanleiding van de brief en het format voor de data die eind 2019 naar de afvalinzamelaars is gestuurd. Van de rest van de bedrijven worden nu de de afvalrapportages over 2019 verzameld om een goed beeld te krijgen van de tonnages en separaat ingezamelde stromen. Met al deze data zal GBC Zuidas material flow analyses laten uitvoeren door Metabolic. Ook is GBC Zuidas hiervoor op zoek naar financiering. Gemeente Amsterdam heeft een aantal regelingen waarvoor we denken een MFA voor Zuidas in aanmerking komt.

Multitenant torens

Voor ITO, SOM en UN Studios lijkt er schot in de zaak te komen. Eigenaar UNION Investment heeft zich onlangs aangesloten als participant. Ook zijn we met beheerder Savills in gesprek. Met huurders Accenture, Houthoff, Leaseplan en mogelijk ook Cushman & Wakefield en BCG gaan we om tafel. We hopen tijdens het CEO-Ontbijt dit najaar bij Houthoff (datum volgt) iets met deze partijen te kunnen presenteren – aan resultaten én plannen voor verdere toekomst. Deze aanpak kan worden gekopieerd naar Symphony, Viñoly en andere multitenant torens.

Werksessies via ZOOM

De afgelopen twee weken kwamen participanten van Zero Waste Zuidas online bij elkaar tijdens twee werksessies. Tijdens de eerste sessie van 6 mei maakte we kennis met Seenons. Seesons is een start-up die gebruik maakt van bestaande logistieke bewegingen om monostromen betaalbaar en schoon te kunnen vervoeren, inclusief kleinere volumes, gebruikmakend van retourlogistiek. Ze zijn in overleg met PostNL en Hulshoff om te kijken of deze partijen die tóch aan de poort staan niet een stroom mee terug kunnen nemen. Deze reststromen laten zij door innovatieve bedrijven circulair verwerken tot nieuwe producten. Onder andere Accenture, ABN AMRO, Baker McKenzie, Boston Consultancy Group, RAI Amsterdam en WTC Amsterdam waren vertegenwoordigd.

    

Op 13 mei maakten we kennis met de Clique. De Clique kijkt welke grondstoffen er nodig zijn voor lokale voedselproductie, vindt deze in het gebied in de vorm van verschillende bioreststromen, zorgt voor transport, hoogwaardige verwerking en de vermarkting. Hoe kunnen onze reststromen dienen als grondstof voor voedsel waar al vraag voor is in het gebied? Ze hebben nu een hub in Utrecht waar meer dan 40 partijen zijn aangesloten. Zij willen een tweede hub in Nederland, mogelijk in Amsterdam/Zuidas. Onder andere Arcadis, Amsterdam International Community School, Vrije Universiteit, Vermaat, WTC Amsterdam en Zuidas – gemeente Amsterdam waren vertegenwoordigd.

Meer weten over Zero Waste Zuidas? Neem contact op met Nina van den Berg, projectmanager Zero Waste Zuidas (nina@greenbusinessclub.nl | 0619079418)

In 2019 tekenden 27 organisaties tijdens het CEO-Ontbijt van Green Business Club Zuidas een overeenkomst waarmee zij toewerken naar een Zuidas zónder restafval in 2030, waar reststromen zo lokaal en zo hoogwaardig mogelijk worden verwerkt. Lees meer over dit project.