2017/02/21 geplaatst in Afval, Challenge, Energie

Young professionals maken Zuidas samen duurzamer!

Na vijf maanden intensief samenwerken, grenzen verleggen en aanpakken zijn de deelnemers van de Green Business Challenge 2016 klaar om hun resultaten te presenteren. Binnen vijf maanden impact maken met een duurzaam project, dat was het doel van deze Challenge. Beide teams zijn hier glansrijk in geslaagd. Voor de presentatie kregen de aanwezigen een interessante rondleiding bij het nieuwe, circulaire paviljoen van ABN AMRO. Na afloop proostten we op de mooie resultaten.

Zuidas circulair met the Circle 
“Je begint met groot denken”, vertelt Fabian van team The Circle. “Vervolgens moet je gaan versimpelen om het uitvoerbaar en behapbaar te maken. Dat was best lastig, want je wil het liefst zo veel mogelijk doen.” Team the Circle heeft kantoorartikelen bij verschillende bedrijven in Zuidas aangepakt en deze circulair gemaakt. Zo’n typische kleine verandering die, wanneer op grote schaal uitgevoerd, enorme impact kan hebben. Door in gesprek te gaan met GBC Zuidas participanten hebben ze het voor elkaar gekregen dat de koffiebekers van AkzoNobel, die door een plastic binnenlaag niet recyclebaar waren, zijn vervangen door recyclebare papieren cups. Ook Loyens & Loeff en CBRE zijn de omschakeling naar deze cups nu aan het verkennen. Bij deze laatste hebben ze wel al gezorgd dat het bekerverbruik is gedaald met 28% tot nu toe. En tot slot hebben ze bij Inbo, Loyens & Loeff en potentieel bij Engie de wegwerppennen laten vervangen door pennen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Speciaal voor dit doel hebben ze een flowchart ontwikkeld: een handige tool die helpt boven water te krijgen wat er in een bedrijf specifiek nog gerecycled en/of vervangen kan worden, en die we in de toekomst goed kunnen gebruiken om dit project voort te zetten in Zuidas.

Afval bestaat niet bij Taste your Waste
Het team Taste your Waste wilde een goede bestemming vinden voor (organisch) afval van Zuidas. Zij richtten zich op het plaatsen van een vergistingsinstallatie in het gebied. Hiermee hoeft organisch afval, de zogenaamde “swill”, niet meer vervoerd te worden, wat energie bespaard. Het afval wordt lokaal omgezet in groene energie, water, warmte en compost. Het team zocht de samenwerking met The Waste Transformers (TWT), die al eerder een dergelijke installatie plaatste op het Westergasterrein in Amsterdam. Taste your Waste heeft TWT in contact gebracht met de VU, die geïnteresseerd is om de vergistingsinstallatie in Zuidas te realiseren en hier mogelijk aan wil meewerken. Ook zocht en vond het team meerdere Zuidasbedrijven die hun organisch afval in de toekomst door TWT willen laten ophalen en verwerken. Gezien de omvang en de kosten van het project, is dit ook na vijf maanden nog een “work in progress”, maar de belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en GBC Zuidas gaat zich verder sterk maken om de vergistingsinstallatie daadwerkelijk in Zuidas te krijgen.
Tot slot werd getoast met champagne om de succesvolle afsluiting van de Challenge 2016, met dank aan beide teams, die zich 100% hebben ingezet en Zuidas samen weer wat duurzamer hebben gemaakt!