2017/09/19 geplaatst in Mobiliteit

Werkgevers en gemeente zetten in op Mobility as a Service

Vrijdag 15 september hebben een aantal grote werkgevers van Zuidas en de gemeente Amsterdam hun intentie uitgesproken om nieuwe manieren van mobiliteit te stimuleren. Dit is nodig om Zuidas bereikbaar te houden.

De intentieverklaring werd uitgesproken tijdens een bijeenkomst in de ambtswoning in aanwezigheid van Green Business Club Zuidas, ORAM, verschillende werkgevers waaronder ABN AMRO, Arcadis en Van Doorne en wethouder Pieter Litjens, portefeuillehouder Verkeer, Vervoer en Organisatie. Mensen gaan in de toekomst anders om met vervoer. De kerngedachte is dat het afnemen van mobiliteitsdiensten belangrijker wordt dan het bezit van een eigen vervoermiddel. Mobility as a Service (MAAS) is de verzamelnaam voor deze ontwikkeling.

Succes vraagt om samenwerking
De groei van metropoolregio Amsterdam en de aanstaande realisatie van Zuidasdok zetten de bereikbaarheid van de Zuidas onder druk. Ervaringen met MAAS elders hebben geleerd dat de sleutel tot succes zit in het gemak voor de reiziger. Die moet zo eenvoudig mogelijk toegang krijgen tot een bundeling van mobiliteitsdiensten, waarmee de persoonlijke reisbehoefte gemakkelijk kan worden ingevuld. Om deze bundeling van diensten te kunnen realiseren, is schaalvergroting noodzakelijk. Door gezamenlijk op te trekken kunnen en willen de werkgevers en de gemeente Amsterdam samen een noodzakelijke impuls geven aan de lokale ontwikkelingen van MAAS. De komende maanden geven zij hier verder invulling aan.

Pilot
Eind september start een pilot in het kader van MAAS, de Zuidas Mobility Experience, waarbij leaserijders gedurende één maand de sleutels van hun leaseauto in ruil voor een reisbudget van € 1.000,-.  De start is vrijdagochtend 27 september om 08.00 uur bij Cycle Space op Zuidas.