2018/05/31 geplaatst in Geen categorie, Mobiliteit

Verduurzaming van de logistieke infrastructuur in Zuidas

De manier waarop wij onszelf en al onze nodige goederen verplaatsen, bepaalt sterk onze leefomgeving. Vervoer heeft een grote impact op de luchtkwaliteit, het geluid en niet op de laatste plaats de sfeer en leefbaarheid van de stad.


De gemeente Amsterdam afdeling Zuidas, Hello Zuidas, BYCS, ORAM en Green Business Club Zuidas werken al geruime tijd samen op dit thema binnen het programma Slim en Duurzaam. Bij de gebiedsmeetup van WeMakeThe.City in Circl op 22 juni om 14.00 uur bespreken we de uitdagingen waar we voor staan en de oplossingen waaraan we werken.

Na het plenaire gedeelte met een introductie van David van Traa (directeur Zuidas) en sprekers Geert Kloppenburg (expert Stedelijke bereikbaarheid en leefbaarheid) en Paul Riemens (Directeur Rai) splitsen we ons op in break out sessies.

  • Green Business Club Zuidas | verduurzamen facilitaire inkoop
   GC Zuidasparticipanten (zoals ABN AMRO, Vrije Universiteit, RAI Amsterdam en Vesteda) bundelen de krachten op het gebied van inkoop en logistiek. Na de ondertekening van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek in mei 2018 wordt facilitaire inkoop, denk hierbij aan printpapier, koffiebekers en dergelijke, een van de focuspunten. Met elkaar zoeken we naar mogelijkheden om inkoop te bundelen en leggen we contacten met leveranciers en vervoerders naar Zuidas om de gehele keten te verduurzamen.
  • ORAM | i.s.m. Breikers Logistiek en PK Waterbouw
   De bouwcapaciteit op Zuidas neemt de aankomende periode enorm toe. Naast woningen en kantoren staat de realisatie van Zuidasdok en station Zuid de aankomende tien jaar op het programma. Hoe zorgen we ervoor dat de benodigde aanvoer van materialen een minimale impact heeft op de omgeving en dat de bereikbaarheid van het gebied is gewaarborgd? Juist, bouwlogistiek over water! Tijdens deze inspiratiesessie lichten we ons concept toe en gaan we graag met u in gesprek over de invulling van ‘The Last Mile’.
  • BYCS | To hub or not to hub
   De logistieke hub wordt steeds vaker aangedragen als een slimme oplossing voor het verduurzamen van logistieke stromen. Maar wat is zo’n hub nu precies en wat voor rol kan de fiets hier in hebben? Een gesprek met professionals en geïnteresseerden.
  • Hello Zuidas & HvA | Verduurzamen van Horecalogistiek in Zuidas
   De meer dan 70 horecavestigingen in Zuidas krijgen dagelijks vele verse producten geleverd. Dit leidt tot steeds meer trucks en busjes die het gebied in- en uitrijden, vooral in de ochtendspits. In deze break-out sessie gaan we met Zuidas ondernemers én groothandels op zoek naar alternatieven: wat kunnen de verschillende partijen in de keten doen om het aantal vervoersbewegingen omlaag te brengen, en (toekomstige) knelpunten te vermijden? Hoe kunnen beleidsmakers hierbij helpen? We bouwen voort op inzichten uit het Zuidas horecaonderzoek van de HvA, waarvan de eerste resultaten gedeeld zullen worden, en we horen van horecaondernemers hoe zij het anders doen.

Klik hier voor het volledige programma en geef je op