2021/01/28 geplaatst in Energie

Urgenda laat licht schijnen op Zuidas

Participanten van Green Business Club Zuidas hebben al langere tijd de wens voor een donkere Zuidas. Met het project Zuidas doet het licht uit vragen zij daar aandacht voor. Maar het onnodige branden van lichten is meer partijen een doorn in het oog! Zo start Urgenda met een grote landelijke campagne met dit thema. Ook Zuidas hebben ze in het vizier – ze benaderden al verschillende lichtknophelden én bedrijven waar het beter kan…

Met het project Mag het licht uit vraagt Urgenda aandacht voor het probleem. Directeur Marjan Minnesma vertelde er over op Radio 1. Urgenda ging ’s nachts op pad en maakten selfies bij verschillende panden. ABN AMRO en de Vrije Universiteit doen het goed en kregen een plekje op de wall of fame. Daar waar het niet goed ging, mailden ze de betreffende bedrijven en organisaties. Een participant van GBC Zuidas ontving zo’n mail inclusief foto van Urgenda. Dit was aanleiding direct een en ander uit te zoeken. “We zijn niet de enige huurder in het pand, dat bemoeilijkt de situatie. Tegelijkertijd kunnen we wel met zaken aan de slag: zo kan ons logo ’s nachts uit en gaan we in gesprek met onze schoonmaak- en beveiligingspartners, en benaderden we onze beheerder”, aldus een medewerker.

Positieve reacties

Urgenda wacht een week of twee op een reactie op de mail. Blijft reactie uit, dan is de mail wellicht niet bij de juiste persoon terecht gekomen en vraagt Urgenda aan organisaties of het licht uit mag via sociale media. Maar vooralsnog lijkt dat niet nodig, vertelt Symon Miedema, projectleider bij Urgenda: “We benaderden al zo’n 300 organisaties en eigenlijk reageert iedereen snel én positief. Bedrijven ondernemen actie, soms met direct resultaat, soms vergt het meer uitzoekwerk. Van bedrading die op orde moet, tot de installatie van lichtsensoren of het aanpassen van kloktijden. Maar de bereidheid is er.” Green Business Club Zuidas biedt ondersteuning als nodig, door het actief benaderen van medehuurders of beheerder of door een koppeling te maken met kennis- en marktpartijen uit het netwerk.

Meer informatie of hulp nodig? Neem contact op met Nina van den Berg – nina@greenbusinessclub.nl.