Slimme Stadslogistiek

Aan- en afvoer van goederen voor bedrijven vormt een flink aandeel van het verkeer in Zuidas. Elk bedrijf heeft zijn eigen leveranciers, die ieder met hun eigen vrachtwagens en auto’s hun spullen afleveren. Dat kan slimmer! GBC Zuidas, gemeente Amsterdam afdeling Zuidas, Hello Zuidas, BYCS en ORAM werken al geruime tijd samen om stadslogistiek beter te regelen. Dat kan door middel van hubs, het bundelen van stromen of het verminderen van vervoersbewegingen.

Logistieke projecten

Green Deal ZES
Tijdens het jaarlijkse GBC Zuidas CEO-ontbijt, dat dit jaar plaats vond bij Loyens & Loeff, tekende GBC Zuidas de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). Twintig aanwezige CEO’s zetten de handtekening om hun steun aan deze deal te bevestigen. GBC Utrecht Centraal ging Zuidas voor. Daarnaast draagt de ondertekening bij aan de ambitie van de Amsterdam Economic Board om draagvlak voor de Green Deal ZES binnen de Mobiliteitsregio Amsterdam te vergroten.

Onderzoek naar logistieke stromen met HvA
GBC Zuidas heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam onderzoek gedaan naar logistieke stromen bij zeven kantoorgebouwen. Zo kan worden bekeken wat er in komt en wat er uit gaat, en vooral met wat voor vervoersmiddelen. Opvallend resultaat van de onderzoeken was dat een groot gedeelte van de leveringen nog tussen 08.00 en 10.00 ’s ochtend werd gedaan, midden in de ochtendspits. Maar ook de inhoud van de levering leverde soms nog opgetrokken wenkbrauwen op.

Kantoorartikelen duurzaam geleverd
Een jaar kunnen Zuidasbedrijven gratis en vrijblijvend gebruik maken van de leveringen service van Hulshoff. Dit aanbod is tot stand gekomen door een samenwerking met Hulshoff en GBC Zuidas, die op deze manier willen laten zien dat je door het slim regelen van leveringen, veel drukte en CO2 kunt besparen, zonder dat bedrijven daar nadelige gevolgen van ondervinden.

Symposium Van Ambitie tot Aanpak: Emissievrije Stadslogistiek
Maandag 4 maart organiseerde Green Business Club Nederland in samenwerking met partners het symposium Van Ambitie tot Aanpak: Emissievrije Stadslogistiek. Dagvoorzitter Inge Diepman leidde ruim 130 deelnemers door de dag waarbij de ‘GBC-aanpak’ centraal stond. Ondersteund door een kennispanel werden de cases uit Utrecht, Amsterdam en Den Haag uitgelegd, waardoor organisaties meer inzicht krijgen in het ‘verminderen, verslimmen en vergroenen’ van de logistiek.
Lees ook: Zuidas proeftuin voor slimme stadslogistiek