2020/06/24 geplaatst in Groen, Klimaat, Water

Polderdak Old School verhuisd naar de Voedselbank

Wat is er Nederlandser dan een polder? Een Polderdak! In 2013 werd op initiatief van Green Business Club Zuidas op broedplaats Old School het eerste Polderdak van de wereld gelegd. Deze groene, waterbergende dakbedekking is nu verhuisd naar de Pijp: het onlangs gerenoveerde pand van de Voedselbank Amsterdam Zuid wordt de nieuwe, trotse eigenaar. De verhuizing vond plaats op 22 en 23 juni.

Wateroverlast in de stad
Het Polderdak op broedplaats Old School is ontstaan uit een  samenwerkingsverband van Green Business Club Zuidas, Amsterdam Zuidas, Waternet en De Dakdokters. Door klimaatverandering is het aantal piekbuien toegenomen. Dit veroorzaakt veel wateroverlast in de stad. Het Polderdak is een groen, waterbergend dak met een uniek watermanagementsysteem dat piekbuien opvangt. Het houdt het regenwater vast en laat het daarna beetje voor beetje afvloeien naar het riool, dat op deze manier minder overbelast raakt. Het Polderdak is een product van de De Dakdokters en is een echt staaltje Hollands vernuft. Er kwamen dan ook geïnteresseerden van over de hele wereld om dit ingenieuze systeem “af te kijken” voor hun eigen klimaatadaptatieopgaven. Zo liggen er nu ook in Den Haag, Delft, Leiden en Rotterdam, maar ook  in New York en de Italiaanse steden Viterbo, Palermo, Cagliari en Perugia echte Polderdaken. Amsterdam blijft echter de Polderdak-hoofdstad met momenteel meer dan tien stuks, onder andere in Zuidas waar ook op De Boel en het kantoor van Breevast Polderdaken liggen.

Nieuwe locatie
Broedplaats Old School ligt aan de Gaasterlandstraat in de kop van Zuidas. Hier is de laatste jaren veel veranderd en veel gebouwd. Of het voormalige schoolgebouw verdwijnt of wordt gerenoveerd, weten we nog niet, maar in beide gevallen zal het Polderdak verwijderd moeten worden. GBC Zuidas wilde in ieder geval het Polderdak veilig stellen voor hergebruik. Ze ging daarom op zoek naar een nieuwe locatie. Omdat het Polderdak een geheel demontabel systeem is, opgebouwd uit kratten met een sedumlaag er op, kan het vrij eenvoudig van het Old School dak afgehaald worden en ergens anders weer neergelegd. GBC Zuidas onderzocht verschillende mogelijkheden, waaronder een pand bij Sloterdijk en de VU, maar kwam uiteindelijk uit bij een oude bekende: de Voedselbank Amsterdam Zuid.

Op de Voedselbank
Eind 2019 begon bij de Voedselbank Amsterdam Zuid een grote verbouwing/renovatie van het pand aan de Lutmastraat. Van een locatie waar men kratten voedsel op kon halen, veranderde dit in een zogenaamde Voedselmarkt, waar klanten van de Voedselbank zelf boodschappen kunnen doen met een speciale pas. Daarnaast kwam er een ruimte voor cursussen en activiteiten en een gezellige koffiehoek. De komst van het groene dak maakt deze grote verbetering compleet: een van de mankementen van het pand was dat het slecht was geïsoleerd, waardoor het in de zomer te heet, en in de winter te koud was. Het nieuwe groene dak heeft naast waterbergende functie namelijk ook de kwaliteit dat het goed isoleert, en daarmee energie bespaart. Het onderkomen van de Voedselbank wordt daarmee niet alleen comfortabeler, de verwarmingsrekening van de Voedselbank zal voortaan ook een stuk lager zijn. Daarbij is het dak voor de mensen die in het blok wonen een prettig uitzicht. Ze keken eerst op een groot grijs plat dak, en nu op een mooie groene daktuin.

De verhuizing
Amsterdam Zuidas en Waternet waren destijds de medefinanciers van het Polderdak op Old School. Ook zij hechten veel waarde aan het behouden van dit bijzondere daksysteem en zien vanuit hun duurzaamheidsbeleid graag dat het wordt gerecycled. Daarom investeren zij nu in de verhuizing van het Polderdak, die 22 en 23 juni plaatsvond. Op 22 juni werden de losse elementen van het Old School dak gehaald en op 23 juni werden deze op het dak van de Voedselbank Amsterdam Zuid geplaatst. Dit gebeurde grotendeels met vrijwilligers en onder leiding van De Dakdokters. Amsterdam Zuidas nam het transport voor haar rekening.

Voorbeeld
Green Business Club Zuidas is blij dat er zo’n goed nieuw thuis voor het Polderdak is gevonden, te meer omdat dit project destijds een van haar eerste grote en succesvolle projecten in Zuidas was, dat een belangrijke voorbeeldfunctie heeft gehad. Mede door het succes van dit eerste Polderdak hebben gemeente Amsterdam en Waternet verdere afspraken gemaakt over de inpassing van blauw/groene daken bij de gebiedsontwikkeling van de Zuidas in de vorm van een waterneutrale bouwenvelop.
Gemeente Amsterdam is op haar beurt het RESILIO-project gestart. Hierin wordt met een EU-subsidie op woningcorporatie-complexen Polderdaken aangelegd.

GBC Zuidas hoopt dat Voedselbank Amsterdam Zuid heel veel plezier gaat beleven van hun mooie groene dak!