2017/10/02 geplaatst in Mobiliteit

Pieter Litjens neemt autosleutels in beslag bij start Zuidas Mobility Experience

Een maand lang zonder eigen auto, voor werk én privé. Twee deelnemers van de Zuidas Mobility  Experience leverden vanochtend hun sleutel in bij wethouder Pieter Litjens, en kregen daar een Zuidaspas voor in de plaats. Met deze pas maken ze de komende maand gebruik van het OV, (deel) e-bike, fiets en deelauto. 

Pioniers
De Zuidas Mobility Experience is een pilot in aanloop naar Mobilty as a Service (MaaS) geïnitieerd door Arcadis, Green Business Club Zuidas en  gemeente Amsterdam, waarbij werknemers van verschillende Zuidasbedrijven hun (lease)auto een maand lang laten staan. Op de Zuidaspas die zij krijgen, staat 1000 euro reistegoed, waarmee ze gebruik kunnen maken van een uitgebreid menu van vervoersmiddelen. Ingewikkeld? Nee hoor, maar je moet wel even uit je comfortzone… en kom je er niet uit, dan kun je altijd de klantenservice van de Zuidaspas bellen voor hulp.

“Ik vind het ontzettend  dapper dat jullie deze uitdaging aangaan”, gaf Pieter Litjens deze deelnemers mee. “Jullie maken als pioniers deel  uit van een nieuwe ontwikkeling, een nieuwe manier van leven. Dit zijn het soort oplossingen die we nodig hebben. Elke dag in de auto stappen is niet de toekomst van deze stad.”

Creatief reizen 
Geraldine van der Waal is een deelnemer van het eerste uur. Ze woont in Hillegom en werkt bij VUmc. Al 27 jaar gaat ze met haar auto naar het werk. “Ik merk dat het steeds lastiger wordt om hier te komen en om te parkeren, daarom doe ik mee. Het zal af en toe best lastig zijn, maar ik zie het echt als een uitdaging. Een eigen auto is makkelijk, je hebt zelf de regie. Deze manier van reizen vergt een hele andere mindset. Je moet actief je reis plannen, creatief nadenken over reizen.”

Win-win
Voor de deelnemers is er een hoop te winnen. Als zij erin slagen om aan het eind van de proefperiode geld over te houden, kunnen ze rekenen op een mooie bonus: het overgebleven budget (tot een maximum van de maandelijkse netto bijtelling) wordt op de rekening van de betreffende deelnemer gestort. Bovendien worden er elke maand leuke prijzen gegeven aan deelnemers die als beste gebruik hebben gemaakt van alle verschillende vervoersmiddelen.

De eerste deelnemers aan de Zuidas Mobility Experience gaan op 2 oktober van start. In de loop van oktober volgen er meer deelnemers. De initiërende partijen verwachten dat deelnemers na een maand genoeg zijn “afgekickt” van de auto en in de toekomst vaker gebruik zullen maken van alternatieve manieren van vervoer.