Gepost door Green Business Club
2019/11/14 geplaatst in Energie, Logistiek, Mobiliteit

Participanten op het dak van logistieke hub Hulshoff

Green Business Club Zuidas pakt met haar participanten het thema emissievrije stadslogistiek aan door te ‘Verminderen, Verslimmen en Vergroenen’. Op 12 november 2019 werden participanten uitgenodigd bij de logistieke hub van Hulshoff BV in Amsterdam Westpoort.

Tijdens deze bijeenkomst presenteerde GBC Zuidas de uitkomsten van de poortonderzoeken die in 2018 en 2019 zijn gedaan bij zes kantoorgebouwen in Zuidas. Deze onderzoeken laten interessante details zien, zoals het feit dat het grootste gedeelte van de leveringen aan Zuidasbedrijven in de ochtendspits plaatsvindt. Daarnaast wordt zichtbaar hoe groot het post- en pakketgedeelte en het gedeelte eten-en-drinken gerelateerde leveringen zijn.

Alles aug-19 sep-19 okt-19 nov-19 dec-19
Totaal ritten 14 20 23 21 20
Totaal leveringen 23 57 80    
Stops bespaard 9 37 57    

Met de uitkomst van deze poortonderzoeken is GBC Zuidas aan de slag gegaan met quick-wins. Participanten zijn er bijvoorbeeld op geattendeerd dat leveringen van een groothandel op 85 kilometer afstand ook kunnen worden gedaan door een groothandel uit de regio.
Naast het verminderen van stromen werken we ook gewerkt aan het bundelen en vergroenen van de stromen. Hulshoff BV heeft participanten het aanbod gedaan om tot maart 2020 kosteloos te fungeren als logistieke hub. In augustus 2019 is deze pilot gestart en inmiddels hebben negen Zuidasbedrijven zich aangesloten. In deze hub in Amsterdam Westpoort worden de leveringen gebundeld en op regelmatige basis in elektrische vrachtwagens naar Zuidas gereden.

De locatie van Hulshoff in Amsterdam Westpoort is recent in gebruik genomen. Participanten konden tijdens een rondleiding zien hoe de hub werkt en kregen de mogelijkheid de 3100 zonnepanelen op het dak te zien die de hub en de vrachtwagens voorziet van energie.