2022/03/23 geplaatst in Algemeen

Onderzoek naar servicehubs voor de onderdoorgangen A10

Veilig, duurzaam en leefbaar

De onderdoorgangen bij de Parnassusweg, Amstelveenseweg, Beethovenstraat en Europaboulevard zijn voor velen een doorn in het oog. Een donker en soms naargeestig stuk waar je zo snel mogelijk doorfietst. Je ziet op steeds meer plekken dat dit soort openbare ruimte leefbaarder worden gemaakt met kunst. Positieve stap, maar dat kan wellicht ook in de combinatie van een gebruiksfunctie en duurzaamheid, denken Apto Architects & Green Business Club Zuidas. 

Frisse blik, leefbaar resultaat
In samenwerking met gemeente Amsterdam onderzoeken zij dan ook het idee om de onderdoorgangen van de A10 in Zuidas om te draaien naar gebiedsgerichte serviceplekken. “Denk bijvoorbeeld aan een hub voor (deel)mobiliteit, pakketkasten waar je een pakket ophaalt en retourneert of een servicepunt waar je je band kunt laten plakken. En studenten kunnen er hun gezonde maaltijd van lokale ondernemers of boeren oppikken”, voorziet Diederik Imfeld, projectmanager bij Green Business Club Zuidas.

Straatinterviews
Je fiets stallen, pakketje ophalen en met een verse maaltijd(box) naar huis vertrekken.. klinkt inderdaad goed. “Het is geen verre toekomstmuziek”, weet ook Louise Remmelts van Apto Architects, “Er zijn al verschillende ideeën uitgewerkt in een eerste fase. Deze week staan we bij de onderdoorgang bij de Parnassusweg en Beethovenstraat om daar Zuidassers te vragen wat zij zouden willen op die plek”.

Advies in mei
Ook werkgevers worden betrokken bij het onderzoek, omdat de hubs een oplossing kunnen zijn voor het ruimtegebrek in kantoorpanden. Alle schetsen, onderzoeken en straatinterviews zullen samen worden gebundeld tot een advies dat in mei aan de gemeente wordt gepresenteerd. “Met als einddoel om een mooie, veilige en nuttige plek van de onderdoorgang te maken die de leefbaarheid in Zuidas vergroot en verbinding maakt”, sluit Remmelts.

We horen graag je mening! Vul hier de korte vragenlijst in voor het onderzoek.