2019/05/27 geplaatst in Mobiliteit

Onderzoek naar logistieke stromen in Zuidas uitgebreid

GBC Zuidas heeft in 2019 onderzoek gedaan naar logistieke stromen bij zeven gebouwen (multi-tenant/single-tenant en verzamelgebouwen) van haar participanten. Zo krijgen we een goed beeld van wat er in komt en wat er uit gaat, en vooral met wat voor vervoersmiddelen.

Al in het najaar van 2018 begon GBC Zuidas het onderzoek met twee teams van de HvA opleiding Logistiek. Zij stonden  een week lang bij de poort van een aantal grotere bedrijven met een eigen gebouw stonden om leveranciers te ondervragen. Het onderzoek is daarna uitgebreid naar meerdere participanten, om zo veel mogelijk data te verzamelen en een meer accuraat beeld te krijgen van logitieke stromen in Zuidas.

Opgeblazen ballonnen
Opvallend resultaat van de eerste onderzoeken was dat een groot gedeelte van de leveringen nog tussen 08.00 en 10.00 ’s ochtend werd gedaan, midden in de ochtendspits. Maar ook de inhoud van de levering leverde soms nog opgetrokken wenkbrauwen op: een bestelwagen vol met opgeblazen ballonnen bijvoorbeeld, of busjes met mineraalwater, terwijl er mooie tapsystemen zijn voor kraanwater. Ongeveer een kwart van alle leveringen was post- en pakketgerelateerd.

Middels deze inventarisaties krijgt GBC inzicht in de vervoersbewegingen van en naar Zuidas. Met deze informatie kunnen we kijken of bepaalde stromen vermeden of gebundeld kunnen worden, om uiteindelijk het aantal vervoersbewegingen te verminderen en zo Zuidas schoner en beter bereikbaar te maken.