2022/07/12 geplaatst in Groen, Levendigheid, Logistiek, Mensen, Mobiliteit

Onderzoek leidt tot aantrekkelijk groen plan voor onderdoorgangen: Pick & Bike Hub

Het onderzoek naar servicehubs bij de onderdoorgangen van de A10 is afgerond en Apto Architects heeft een aantrekkelijk groen plan gemaakt op basis van de opgehaalde informatie. Tijd voor de volgende stap: is er genoeg draagvlak om het plan uit te voeren?

De achtergrond
Hoe kunnen onderdoorgangen (zoals bij de Parnassusweg, Amstelveenseweg, Beethovenstraat en Europaboulevard) een leefbaarder onderdeel worden van de openbare ruimte, door een (duurzame) gebruiksfunctie? Er zijn 12.500 fietsbewegingen per dag door de onderdoorgang Parnassusweg en 10.000 en fietsbewegingen per dag door de Beethovenstraat, blijkt uit de cijfers van de gemeente. In 2020 bestelden inwoners van Amsterdam 100.000 pakketten per dag en dit aantal stijgt nog steeds. Met 52.000 werknemers op de Zuidas, ligt hier dus een potentie van minstens 6500 bestelde pakketten per dag.Daar moeten kansen liggen, is de gedachte. In samenwerking met gemeente Amsterdam en Green Business Club Zuidas onderzocht Apto Architects daarom de mogelijkheden. Het resultaat is een projectplan Pick & Bike – ‘Regel je eigen on demand service in verbindende hubs onder de ringweg A10.

De toekomstmogelijkheden
Apto Architects bracht de marktbehoefte in beeld door veldonderzoek op de locatie te doen met straatinterviews. Enquetes zijn verspreid en ingevuld door bedrijven en door werknemers. Het totaal gaf een beeld van de behoeftes die er leven en vanuit daar is er gekeken naar partijen die daarin kunnen voorzien. Zo kan de urban hub letterlijk en figuurlijke een ‘groene straat’ worden. Bestaand uit verschillende units welke worden ingevuld door onder meer in pakketkluizen, maaltijdmuur, pick-up points voor lokaal en biologisch eten (van de boer), deelmobiliteit en repartiehubs voor je (elektrische) fiets. Daarnaast is het plan zo ingericht dat de ‘straat’ letterlijk groen toevoegt aan het gebied, kunnen goede verlichting en kunstobjecten worden gecombineerd en zouden er inzamelbakken voor kleding kunnen komen.

Komende tijd worden er gesprekken gevoerd met onder meer Amsterdam Zuidas om te kijken of het project gerealiseerd kan worden.en vanuit daar kan er worden gekeken of het project gerealiseerd kan worden in Zuidas. We houden je op de hoogte!