Met name uit het samenwerkingsverband met GBC Zuidas participanten de VU en Green Office VU zijn verschillende initiatieven ontstaan, waarbij deze onderwijsinstelling gebruik maakt van het netwerk en de expertise van GBC Zuidas, en GBC Zuidas van de inzet, de kennis en het enthousiasme van studenten. Ook werkt GBC Zuidas samen met HvA studenten om onderzoek te doen naar stadslogistiek.  Onderstaande initiatieven zijn hier voorbeelden van.

Student Consultancy Hub
Het nieuwe Student Consultancy Hub (SCH) project van Green Office VU wil getalenteerde en ambitieuze studenten in contact brengen met bedrijven en organisaties om voor hen onderzoek te doen op het gebied van duurzaamheid. De studenten doen onderzoek naar een duurzaamheidsgerelateerd onderwerp dat relevant en nuttig is voor het bedrijf, en tegelijkertijd interessant is voor de studenten en eventueel voor hun scriptie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over duurzame business modellen, circulaire inkoop, duurzame aan- en afvoer etc., afhankelijk van de vraag van het bedrijf of de organisatie.

Afstudeeronderzoek Energiebesparing Ivar Maas
In het kader van zijn afstudeerscriptie riep VU student Ivar Maas de Zuidas energiecompetitie in het leven. Het doel van de competitie is energie besparen door gedragsverandering. Ivar onderzoekt hoe het sociaal psychologische mechanisme genaamd comparative feedback invloed kan hebben op duurzaam gedrag op de werkvloer. Hij zette de competitie uit onder een aantal GBC Zuidas participanten.

Stageonderzoek en ontwikkeling meetinstrument duurzaamheid Demi Alders
Demi doet haar afstudeerstage via GBC Zuidas participant Arcadis. Zij onderzoekt hierbij hoe de duurzaamheid in Zuidas het beste gemeten kan worden aan de hand van een tool. Deze tool zal de duurzaamheid binnen de vijf ambitieverklaringsthema’s van de GBC voor al haar participanten meten.
 

Onderzoek naar logistieke stromen met HvA
GBC Zuidas doet samen met de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar logistieke stromen bij een aantal van haar participanten. In het najaar van 2018 stonden twee teams van de HvA opleiding Logistiek een week lang bij de poort van een aantal grotere bedrijven met een eigen gebouw, om leveranciers te ondervragen. Zo krijgen we een goed beeld van wat er in komt en wat er uit gaat, en vooral met wat voor vervoersmiddelen.