2022/12/08 geplaatst in Algemeen, Energie

Lichten uit en duurzamer verwarmen en koelen | ABN AMRO en ING delen ervaringen

Anticiperen en reageren om samen energie te besparen in kantoorpanden

Green Business Club Zuidas organiseerde met ABN AMRO en ING twee kennissessies in het kader van Zuidas doet het licht uit en slimmer inregelen van klimaatsystemen om energie te besparen. Ruim 70 mensen namen deel aan de kennissessies. Hoewel bedrijven weten dat ze na kantooruren de lichten uit moeten doen, kan het lastig zijn als ze niet zelf ‘aan de knoppen’ zitten. ING en ABN deelden hun ervaringen hiermee. Zij zijn volop bezig met het verduurzamen van de kantoorpanden en deelden naast ervaringen ook obstakels en handige tips. Hierin geldt ook, leer van elkaars best-practices want samen komen we verder!

Vanuit het actienetwerk 15% GasTerug is er een plan van aanpak voor collective quick wins binnen de kantoorgebieden. Deze aanpak bestaat uit drie onderdelen om naar een energiebesparende situatie te gaan. Allereerst zichtbare verspilling voorkomen; de lichten van de kantoorpanden kunnen na kantooruren volledig uit. Ten tweede het slimmer inregelen van de klimaatsystemen; het temperatuur setpoint aanpassen in de zomer voor de airco en in de winter voor de verwarming. Ten derde worden er routekaarten voor gebouwen opgesteld. Zeker voor bedrijfsverzamelgebouwen kan het lastig zijn om energiebesparende maatregelen te treffen, omdat je als bedrijf niet zelf aan de knoppen zit.

Ronald Lazet, Senior Project en Changemanager, bij ING Nederland nam ons mee in het traject van energiebesparing van de ING kantoorpanden. Hij vertelde dat je aan de start van zo’n project jezelf vragen moet stellen als hoeveel koel en verwarm je, maar ook wat er in het weekend gebeurt met het klimaatsysteem? En wat gebeurt er ‘s nachts of bij een lagere bezetting? Al deze vragen, en dus het verzamelen van data, dien je mee te beginnen. Hoewel data een belangrijke leidraad is, is dat vaak ook lastig te verzamelen. Zeker in het geval van bedrijfsverzamelgebouwen is dit verzamelen van data een hele kluif. Bekijk de sessie hieronder of via Vimeo terug en/of open de presentatie.

Rob Vermeij, Domain Expert Buildings bij ABN AMRO, gaf een presentatie over de verandering bij de ABN, bomvol concrete tips. Zo deelde hij dat men veelal geen besef heeft dat het licht uit moet. Het kan dan handig zijn om te werken met sensoren die automatisch uitgaan na lange tijd zonder beweging. Een andere tip was het verhaal naar de medewerkers; schakel de branding afdeling in en vertel een goed en duidelijk verhaal. Als medewerkers worden meegenomen in het ‘Graadje hoger, graadje lager’ verhaal en ze voelen zich verantwoordelijk, kom je samen verder. Bekijk de sessie hieronder of via Vimeo terug en/of open de presentatie.

Meer weten? Neem contact op met Lara Jongejans, projectmanager bij GBC Zuidas: lara@greenbusinessclub.nl.