2023/07/19 geplaatst in Algemeen, Green Meal Zuidas plantaardig

Green Meal, Zuidas plantbased

Hoeveel eet een gemiddelde werknemer op de Zuidas per dag aan vlees? Denk aan lunch, diner, hapjes bij de borrel, bij elkaar kan dat een enorme hoeveelheid zijn. Een doorsnee Zuidaskantoor produceert gemiddeld dertig procent CO2 uitstoot door catering/banqueting. Maar het kan ook anders. Stel je voor dat jouw cateraar een alternatief biedt gebaseerd op tachtig procent plantaardige eiwitten en twintig procent dierlijke eiwitten. Dit kan een behoorlijke besparing op de CO2 uitstoot opleveren. Voor Green Business Club (GBC) Zuidas is 2023 het jaar van de plantaardige keuken.

Jonge generatie roept op tot versnellenAanleiding om een blik in de keuken te werpen komt dankzij een eerdere oproep van Young GBC Zuidas. Deze jongere generatie kwam tijdens het CEO-Ontbijt 2022 met aanbevelingen voor alle participanten hoe de eiwittransitie te versnellen. Green Business Club Zuidas neemt de oproep serieus en is met participanten en cateraars aan de slag gegaan om in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken is. Uit deze inventarisatie blijkt dat veel bedrijven al stappen hebben gezet. Bijvoorbeeld door meerdere dagen per week vegetarische producten aan te bieden. Toch is het aandeel dierlijke producten nog erg groot, vooral als je het vergelijkt met het landelijke gemiddelde bij lunches/banqueting.

Doe je ook mee?GBC Zuidas organiseert samen met RAI Amsterdam op 25 september een CEO-Ontbijt. Wethouder Melanie van der Horst van de gemeente Amsterdam is ook aanwezig om het gesprek over verduurzaming van de stad aan te gaan. Je kan als participant aanwezig zijn en meehelpen om een gezamenlijke ambitie op het gebied van eiwittransitie te formuleren. Een ambitie die uiteraard in de tijd haalbaar is en voldoende bijdraagt aan CO2-reductie. We hebben een aantal plekken nog beschikbaar aan tafel, meld je hier snel aan!

Eiwittransitie, maar hoe dan?Meld je aan voor het CEO-ontbijt en ontvang de aanbevelingen van Young GBC Zuidas en een uitgebreid stappenplan. Vervolgens ontvang je de kennis en inzichten die we hebben opgedaan door samen te werken met opdrachtgevers en cateraars zoals Vermaat, Vitam, ISS en Compass Group. Hierdoor kan je als bedrijf snelle stappen maken. Sommige participanten hebben al concrete acties opgezet en hier kunnen we veel van leren. Om een voorbeeld te noemen, de Vrije Universiteit Amsterdam is met MAAS een pilot gestart waarbij drie koffieautomaten enkel plantaardige producten afgeeft.

Meer informatieWil je meer weten over de eiwittransitie in Zuidas? Neem contact op met Diederik Imfeld, projectmanager GBC Zuidas.