Green Business Challenge

De Green Business Challenge heeft  nu vijf keer plaatsgevonden. Elke editie zijn er weer bijzondere projecten uit voortgekomen. Veel daarvan zijn nog  steeds actief in Zuidas. Hieronder vind je alle challenge projecten.

Meatless Monday
Vijf Young Professionals van Zuidasbedrijven introduceerden Meatless Monday in Zuidas: zij hebben diverse bedrijven hiermee bewogen om op maandag geen vlees meer te serveren in de bedrijfsrestaurants en kantines. Bij een aantal Zuidasbedrijven zoals Van Doorne, RAI Amsterdam en Accenture, is de Meatless Monday sindsdien onderdeel van het kantinebeleid.

Plastic Challenge 
Deze challenge daagde Zuidas uit om een week lang plastic in te zamelen. Een groot aantal bedrijven hebben  op hun kantoor plastic afval apart ingezameld. Hiervoor zijn kekke actiebakken ter beschikking gesteld, die elk bedrijf op strategische plekken in het kantoor neer kon zetten. Met het afval dat is verzameld, hebben studenten van de Rietveld Academie kunstwerken gemaakt. Veel bedrijven zijn hierna doorgegaan met plastic afval scheiden.

Zuidas Car Sharing
Dit team heeft het reeds bestaande Car Sharing project een boost gegeven door samen met Greenwheels een carsharing kennismakingsdeal te ontwerpen, de Corporate Carsharing Cardj. Op de kaart stond een “rijtegoed” van € 300,-. Hiermee konden bedrijven op een eenvoudige en voordelige manier kennis maken met Car Sharing.

ImpROOF
Het Green Business Challenge Project impROOF gaf  het Polderdakproject een staartje. Het team impROOF had zich ten doel gesteld om drie bedrijven in Zuidas zover te krijgen een groen dak te laten aanleggen op hun bedrijfsgebouw. Het team heeft gesprekken gevoerd met verschillende participanten en heeft voor elkaar gekregen dat zowel CBRE, de VU en Houthoff gesprekken zijn aangegaan met de Dakdokters om de mogelijkheden te verkennen voor groene daken op hun gebouwen.

Taste Your Waste
Het team Taste Your Waste wilde een goede bestemming vinden voor (organisch) afval van Zuidas. Zij richtten zich op het plaatsen van een vergistingsinstallatie in het gebied. Hiermee hoeft organisch afval, de zogenaamde “swill”, niet meer vervoerd te worden, wat energie bespaard. Het afval wordt lokaal omgezet in groene energie, water, warmte en compost.

Circular Office Supplies
Een team is aan de slag gegaan om zo veel mogelijk producten binnen Zuidasbedrijven circulair te maken. Door middel van een productenmenu namen ze met een medewerker van het betreffende bedrijf de producten door en keken wat circulair gemaakt kon worden. Zo werden onder meer koffiebekers, pennen en inktcartridges vervangen door duurzame, circulaire artikelen. Hier is het project Circular Office Supplies gerold: er zijn drie studenten van de VU aangesteld om na de Challenge bedrijven te blijven helpen met het circulair inkopen van kantoorartikelen.

Sustainable Fashion Zuidas
Dit team wilde Zuidassers bewust maken van de enorme verspilling en de vervuiling die gepaard gaat met de mode-industrie. Zij deden dit door het voeren van een campagne, waarin ze opriepen tot concrete actie. Het doel was om 2000 Zuidassers een bewuste kledingkeuze te laten maken, zij het door een eigen kledingstuk te recyclen, zij het door de aanschaf van een duurzaam kledingstuk.

Verduurzamen zakenreizen
Het team van 2019 richt zich op het verduurzamen van zakelijk reizen. Het doel is om door middel van een pilot voor tien Zuidas ondernemingen zakelijk reizen te verduurzamen (door te vermijden, verminderen en/of vergroenen) en zo CO2 uitstoot te reduceren. Met name op Londen en Parijs wordt nog veel zakelijk gevlogen, terwijl beide bestemmingen makkelijk met de trein bereikbaar zijn.


Lees hier meer over de Green Business Challenge