Van advocaat tot consultant, bankier tot projectontwikkelaar; young professionals slaan in vijf maanden de handen ineen om Zuidas te verduurzamen. Leiderschap, creativiteit, zingeving en concreet resultaat, daar draait dit programma om. Een broedplaats voor duurzame ideeën en een ontmoetingsplaats voor professionals die meer diepgang willen in werk en leven.

In de Green Business Challenge Zuidas gaan 10-15 deelnemers binnen vijf  maanden de uitdaging aan om zelf initiatieven te ontwikkelen die een concrete bijdrage leveren aan een duurzame Zuidas. Tijdens het startweekend vormen deelnemers zelf teams rondom thema’s waarover ze gepassioneerd zijn. Naast eigen ideeën kunnen ze aan de slag gaan met bestaande cases. De challengers worden voortdurend uitgedaagd veel over zichzelf te leren en nieuwe kwaliteiten aan te boren.

Drie pijlers
In de Challenge word je als team uitgedaagd om in vijf maanden het beste resultaat neer te zetten voor een duurzamere (werk)omgeving op de Zuidas. Met vijf trainingsdagen, één slotdag en tussendoor ongelimiteerd coaching krijgen deelnemers alle benodigde input om als team een resultaat neer te zetten. Daarnaast is er alle tijd om individueel te reflecteren op persoonlijke competenties en levensvragen. Een kort overzicht van de inhoud:

 1. Project opzetten
  Binnen 5 maanden zetten deelnemers aan de Challenge een duurzaam initiatief op. Tijdens de eerste trainingsdagen worden de teams gevormd. Deelnemers bepalen samen waar ze zich voor in willen zetten en hoe het project vorm krijgt. Elk team krijgt een coach die ze bijstaat om de Challenge daadwerkelijk om te zetten in realiteit!
 2. Persoonlijke groei en ontwikkeling
  Door middel van trainingsdagen en coaching leren deelnemers ervaringsgericht meer over: creatie-management, zingeving, samenwerken, leiderschap, effectieve communicatie, je aan je woord kunnen houden, vertrouwen en betrouwbaar zijn, geïnspireerd en passievol leven, moed tonen, en genieten! Er zijn regelmatig feedbackmomenten om te leren over het zijn van een teamplayer, een leider en een waarmaker.
 3. Praktisch idealisme: Be The Change
  Alle dagelijkse keuzes hebben een directe impact overal op aarde. Welke keuzes maak je en waarom? Wij herinneren deelnemers aan de Challenge eraan om in de eerste plaats zelf een voorbeeld te zijn van wat ze willen zien. Om daardoor welhaast vanzelfsprekend verschil te maken in hun organisatie en daarbuiten. We besteden daarbij naast het project ook aandacht aan relaties, werk, gezondheid, consumentisme.

Programma
In vijf maanden doorlopen de teams de volgende onderdelen:

 1. Kick-off 2-daagse, 3 nov 14:00-21:00 – 4 nov 10:00-17:00
  Tijdens de eerste trainingsdagen wordt de groep uitgedaagd om zelf een missie te formuleren. De teams sluiten de 2-daagse af met een duidelijke formulering van het project en de impact die ze de komende 4 maanden gaan maken. Elk team krijgt een coach. Na de kickoff gaan de teams aan de slag!
 2. Het project
  Elk team gaat keihard aan de slag: in vijf maanden moet resultaat geboekt worden. Elk team maakt afspraken. In de vijf maanden worden de teams tot het uiterste gestimuleerd om zichtbaarheid te creëren en impact te hebben. Alles is mogelijk. Het uitgangspunt is dat iedereen dit naast zijn eigen werk kan doen, met een investering van ongeveer één dagdeel in de week.
 3. Doorlopende projectcoaching
  Elk team krijgt een ervaren coach die vijf maanden doet wat nodig is om met zijn team resultaat te boeken, op persoonlijk- en op projectniveau.
 4. Check-in dagen, 12 januari, 9:00-17:00 uur en 9 maart 14:00-21:00 uur
  Tijdens twee check-in dagen maken de trainers de link tussen de projecten en thema’s als: het hebben van impact, leiderschap durven tonen, en durven te vragen. De boodschap is: niet opgeven, je eigen leiderschap inzetten en gaan voor het hoogste resultaat mogelijk.
 5. Slotmanifestatie, eind april
  Deze dag is de deadline voor het behalen van de geformuleerde resultaten. Op de slotmanifestatie presenteren de teams en de organisaties de resultaten van de afgelopen maanden aan een breed publiek.

Voorbeelden van projecten
In 2014, 2015 en 2016 organiseerden EyeOpenerWorks en de Green Business Club Zuidas samen de eerste drie edities van de Green Business Challenge Zuidas.Young professionals van de Amsterdam RAI, INBO, ABN Amro, Akzo Nobel, Dienst Zuidas, Waternet, Loyens & Loeff, Rijkswaterstaat en de Natuur en Milieufederatie realiseerden in vijf maanden een aantal bijzondere initiatieven:Meatless Monday: inspireert en ondersteunt 10 bedrijven op de Zuidas om permanent een dag minder vlees te serveren in hun bedrijfskantines.

 • Plastic Challenge: zette zich in om inmiddels meer dan 12 bedrijven uit te dagen en te ondersteunen om permanent hun plastic 100% te recyclen. Zij haalden in een week 7000 liter plastic op bij bedrijven en lieten hier door studenten van de RietveldAcademie kunstwerken van maken.
 • Car Sharing : zette zich in om het gebruik van de car sharing initiatieven op de Zuidas te verdubbelen.
 • Taste Your Waste: zette zich om met een samenwerking van bedrijven eenafvalvergister te ontwikkelen op de Zuidas, zodat er groen gas en elektriciteit ontwikkelt wordt op basis van afval.
 • Circulaire kantoorartikelen: introduceerde bij ruim 8 bedrijven volledig circulaire kantoorartikelen, zoals pennen en koffiebekers.
 • Meatless Monday: inspireert en ondersteunt 10 bedrijven op de Zuidas om permanent een dag minder vlees te serveren in hun bedrijfskantines.

Resultaten voor organisaties

 • Verhoogde zichtbaarheid op het thema duurzaamheid
 • Vergroot netwerk tussen andere organisaties en daarbuiten
 • Impact op het gebied van duurzaamheid
 • Verhoogde motivatie van young professionals door zingeving in werk
 • Mogelijke creatie van nieuwe businessopportunities door out of the box denken van teams (Senseo-effect)

Resultaten voor deelnemers

 • Verhoogde motivatie door meer zingeving in werk
 • Zichtbaarheid binnen de organisatie
 • Persoonlijke impact op het gebied van duurzaamheid in de eigen directe omgeving
 • Steile leercurve op het gebied van leiderschap, resultaatgericht werken, impact en netwerken
 • Uitbreiding van je netwerk zowel binnen als buiten de organisatie

Deelnemers
Er is plek voor 10-25 deelnemers. Wie kunnen er meedoen?

 • Young professionals (en alle andere ‘jongen van geest’ ;))
 • Werkzaam bij een organisatie gevestigd op de Zuidas.
 • Maximaal 3 per bedrijf. Deelnemers kunnen zich ook met een bestaande challenge aanmelden.
 • Bereid tot een persoonlijke tijdsinvestering van aanwezigheid bij alle trainingen en per week gemiddeld een paar uur de tijd om te doen wat nodig is.
 • Een open, actieve, nieuwsgierige en positieve grondhouding tijdens de Challenge, je stelt je coachbaar op.

Prijs*
Deelnemers van participanten van de Green Business Club of The Circle Economy €1.999 per deelnemer
Overige deelnemers: €2.499 euro per deelnemer

Deze kosten zijn inclusief:

 • Ongelimiteerd coaching (als team)
 • 1 Individueel coachingsgesprek per deelnemers
 • Training en coaching van het gehele procesDeze kosten zijn exclusief:
 • BTW
 • Specifieke kosten voor het project
 • Eventuele reiskosten

*De opbrengsten van dit programma maken het mogelijk om dit programma belangeloos aan te bieden aan jongeren in Nederland, Vietnam en Uganda waar dergelijke initiatieven reeds zijn gestart. Op dit moment worden jaarlijks rond de 50 young professionals tegen kostprijs getraind en ontwikkeld volgens dit model.

Inschrijven
We hebben plaats voor maximaal 20 deelnemers. Deelnemers kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met Roos Mol van Eyeopenerworks roos@eyeopenerworks.org of Eline Kik van Green Business Club Zuidas  Eline@greenbusinessclub.nl

Over de trainers
EyeOpenerWorks heeft ruime trainers- en coachervaring zowel in de publieke als in de private sector. De partners zijn zelf ook social entrepreneurs. Met werkervaring en contacten in meer dan 25 landen hebben we honderden changemakers ondersteund met het ontwikkelen van een ondernemende houding.

Meer informatie
M: roos@eyeopenerworks.org
W: www.greenbusinesschallenge.nl
W: www.eyeopenerworks.org
T: 06-25177370 (Roos Moll)