2020/12/11 geplaatst in Afval, Algemeen, Circulair, Energie

Eerste kennissessie FM Advocatenkantoren is een succes

Het netwerk van Green Business Club Zuidas bestaat uit een zeer diverse groep participanten; naast een beheerder, gebouweigenaar, lokale overheid, onderwijs, energiepartij, congrescentrum uit een grote groep werkgevers in het gebied met diverse core business. Met het toetreden van Allen & Overy telt het netwerk nu zes advocatenkantoren. Gezien de hoge gedeelde ambities op het vlak van duurzame bedrijfsvoering, vond op 1 december de eerst kennissessie FM Advocatenkantoren plaats. Kennisdeling en inspiratie opdoen stonden centraal. Hoewel de kantoren op sommige vlakken concurreren met elkaar, is de bereidheid om inzicht, successen en best practices te delen op het gebied van FM groot.

Duurzaamheidsadviesbureau South Pole de CO2-footprint van Houthoff berekend, waaruit concrete stappen zijn genomen zoals het opzetten verschillende green teams. Ook Allen & Overy heeft een green team, waarbinnen enthousiaste werknemers vanuit het hele bedrijf aan de slag gaan met verduurzaming van het kantoor. De grootste impact wordt gemaakt door goed te kijken naar zakelijk reizen: zeker wanneer er kantoren elders in Europa zijn dragen vliegreizen enorm bij aan de voetafdruk. Door als organisatie hier een standpunt in te nemen en bijvoorbeeld Parijs, Brussel maar ook Londen enkel per trein te bereizen, verminder je de eigen CO2-uitstoot drastisch.

Iets wat de kantoren ook gemeen hebben: het vele printen. Een deel kan voorkomen worden, zo deed Loyens & Loeff mee aan de PrintlessContest wat leidde tot 25% besparing, maar aan een groot deel ontkomen deze organisaties niet. ECOFont is een software tool waarmee op andere manier CO2 wordt gereduceerd: door het creëren  van minuscule gaatjes in het font oftewel lettertype, bespaar je 40% inkt. Dit kost minder inkt, minder toners, minder chemische reiniging van het papier, minder water en minder CO2. De mogelijkheid van een gezamenlijke pilot wordt onderzocht.

Ook duurzaam en circulair inkopen staat op de agenda. Participanten uit het gehele netwerk van de 13 lokale Green Business Clubs kunnen zich tegen een gunstig tarief aanmelden voor de Circulair Inkopen Accelerator van PHI Factory, Copper8 en GBC Nederland om zo handvatten te krijgen voor circulaire inkopen. Onder andere Waternet, Accenture en Leaseplan doen mee.

Rondvraag leert dat het overleg wordt gewaardeerd. Een volgende kennissessie staat al gepland voor 9 februari 2021, de rest van het jaar zullen er nog vier volgen.

Meer weten? Neem contact op met Nina van den Berg via nina@greenbusinessclub.nl.