2024/02/21 geplaatst in Algemeen

Circulaire renovatie: DLA Piper’s Duurzame (In)zet

DLA Piper, participant van Green Business Club Zuidas, heeft begin 2024 haar intrek genomen in het Strawinskyhuis aan de Amsterdamse Zuidas. Als wereldwijd opererend advocatenkantoor adviseert DLA Piper cliënten wereldwijd over juridische kwesties, met een toenemende focus op duurzaamheid, milieuwetgeving en maatschappelijk verantwoord ondernemen (ESG). 

Een nieuw hoofdstuk op een nieuwe plek 
Op sociale media hebben we berichten gezien tijdens de renovatie van en verhuizing naar het Strawinskyhuis. Het recyclen van materialen uit het voormalige kantoor van DLA Piper was een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de verhuizing. We vroegen Lex Oosterling, Country Managing Partner van DLA Piper in Nederland, hoe dat proces is verlopen. 

Lex Oosterling vertelt: “Bewustwording speelde een grote rol in ons renovatie- en verhuisproject, zowel voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het pand als voor al onze collega’s. Hoewel we gedurende meer dan twintig jaar aanwezigheid in ons oude kantoor al duurzame initiatieven hadden doorgevoerd, was het ontwikkelen van een nieuw, duurzaam en energieneutraal kantoor een geheel nieuwe uitdaging. Het was een leerzaam traject en we zijn trots op het behaalde resultaat. Ons nieuwe kantoor weerspiegelt onze toewijding aan duurzaamheid, klantgerichtheid en excellentie.” 

Het hele proces onder de loep 
Oosterling vervolgt: “Het belangrijkste dat we hebben geleerd in dit traject is dat je echt toegewijd moet zijn aan de duurzame keten. Het is geen eenvoudige of goedkope taak, dus het moet een weloverwogen keuze zijn. Een grondige inventarisatie is essentieel om snel inzicht te krijgen in wat beschikbaar is en wat kan worden hergebruikt of gerecycled. En dat is slechts het begin; je moet de hele levenscyclus in gedachten houden. Als klein voorbeeld: als je iets wilt recyclen, is alleen al het verwijderen een kostbare inspanning. Bovendien weet je niet zeker of alles wordt over- of afgenomen, en waar het dan tijdelijk wordt opgeslagen.” 

Duurzame herbestemming 
Oosterling benadrukt verder: “Het losse meubilair uit ons oude kantoor is teruggebracht op de markt. Hierin zijn we begeleid door een partij die verschillende projecten heeft waarbinnen vergelijkbare items een herbestemming krijgen. We weten daardoor niet precies waar elke stoel en elk bureau terechtkomt, maar wel dat ze een tweede leven krijgen.  

Tijdens het opruimen van het oude kantoor hebben we ook veel kleding gevonden die nog in uitstekende staat verkeerde maar niet meer werd gebruikt, variërend van jurken en schoenen tot pakken en overhemden. We hebben samen met onze collega’s alles verzameld en gedoneerd aan Dress for Success en Het Leger des Heils.” 

Duurzaamheid in actie 
Naast de verhuizing zijn we benieuwd naar hoe DLA Piper zelf actief bezig is met duurzaamheid en circulariteit. Oosterling noemt enkele initiatieven: 

Faciliteiten: “Duurzaamheid is een belangrijk element geweest in de aanbestedingstrajecten voor al onze diensten in het Strawinskyhuis – van schoonmaakdiensten tot koffie en catering. Een ander voorbeeld van een duurzame facilitaire dienst is onze samenwerking met MyPup, een pakketdienst die bijdraagt aan het verbeteren en verduurzamen van logistieke stromen in steden.” 

Energie-efficiëntie: “Binnen onze kantoren wereldwijd streven we naar energie-efficiëntie. Dit omvat het gebruik van duurzame energiebronnen, investeringen in energiezuinige technologieën en bewustwordingstrainingen voor onze medewerkers om energieverbruik te verminderen. In ons kantoor in Amsterdam doen we mee met Zuidas doe(t) het licht uit!, één van jullie eigen initiatieven. De lichten in ons kantoor werken sowieso op sensoren, waardoor er geen onnodige lichten branden.” 

Corporate Power Purchase Agreement (PPA): “DLA Piper heeft als eerste advocatenkantoor ter wereld een cPPA ondertekend als afnemer. Dit draagt bij aan de verduurzaming van onze energievoorziening en ondersteunt groene initiatieven.” 

Afvalvermindering: “We zetten ons in voor afvalvermindering door recyclingprogramma’s te implementeren en het gebruik van wegwerpproducten te minimaliseren. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld ons kantoorpapier, maar ook voor andere materialen die we gebruiken in onze dagelijkse activiteiten.  

In ons nieuwe kantoor voldoen we aan WELL en BREAAM-standaarden. Daar zijn strenge eisen aan verbonden waar al onze systemen en afvalstromen op zijn ingericht.” 

Duurzaam reizen: “Als wereldwijd opererend bedrijf stimuleren we duurzaam reizen, waaronder het gebruik van openbaar vervoer, carpoolen en elektrische voertuigen voor zakelijke reizen. Onze nieuwe locatie op de Zuidas sluit hier naadloos op aan. De ligging zorgt voor een goede bereikbaarheid waarmee we, in combinatie met de beperkte parkeerfaciliteit, onze medewerkers stimuleren zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets naar kantoor te komen.” 

Green Business Club Zuidas is trots om DLA Piper als participant te hebben!