Circulaire Hub Zuidas | Klein beginnen met grootste uitstraling
Een Circulaire Hub in Zuidas, wie wil dat niet?! Een plek waar circulariteit zichtbaar is, waar Zuidassers naar toe kunnen, waar ruimte is voor innovaties van afvalpartners BNext.nl, Milieu Service Nederland en Renewi en een plek waar circulariteit te proeven is. Afgelopen maand kwamen een aantal participanten van Green Business Club (GBC) Zuidas, waaronder eerder genoemde inzamelaars en ABN AMRO, RAI en Baker McKenzie, samen met de gemeente Amsterdam om te brainstormen over tijdelijke invulling van braakliggende grond in het Vivaldigebied.
Waarom?
De participanten van GBC Zuidas hebben hoge ambities, zowel de bedrijven in het gebied die ‘afval’ produceren als de inzamelaars. Een fysieke locatie biedt de tussenruimte die nodig is om de ambitie te realiseren. Een plek waar verwerkers, start-ups, ‘ontdoeners’ en inzamelaars elkaar ontmoeten. Een plek waar inzamelaars die een sleutelrol spelen, gebiedsgericht samenwerken voor het hogere doel. Een plek die Zuidasser activeert echt werk te maken van circulariteit.
Out of the box brainstormen
Reinier Buijs van de BrainstormBoosters daagden de deelnemers uit om out of the box te denken over de invulling van zo’n plek. Wat is een circulaire hub precies? Wat gebeurt daar en voor wie? En welke rol spelen inzamelaars hier? Allemaal onderwerpen om de hersenen over te kraken.
De wens voor de afvalpartners werd al snel duidelijk: bepaalde afvalstromen, zoals PET, koffiedik en Blik zichtbaar maken en samenwerken voor deze stromen onder dezelfde voorwaarden. Er is bereidheid om samen te werken met concullega’s, om te experimenteren met hoogwaardige verwerking van bepaalde reststromen en zo bij te dragen aan de ambitie van Zero Waste Zuidas. Dit vraagt wél commitment van de bedrijven in Zuidas. Het gaat verder dan het leveren van de grondstoffen, wat afval in dat geval is. Het betrekken van leveranciers is dan een vervolgstap, om zo de hele keten te betrekken. De hub zou hiermee een voorbeeldfunctie hebben, een plek waar bewoners graag naartoe gaan, waar educatie over circulariteit centraal staat en waar de afvalketen inzichtelijk wordt.
Het begin is gemaakt. Werk aan de winkel. Samen met de betrokken partijen werken we de komende tijd verder aan het ontwikkelen van de Circulaire Hub waarbij voor nu de belangrijkste vraag is: welk stuk grond is voor welke periode beschikbaar?
Meer informatie of denk je graag mee?
Mocht je meer willen weten over de Circulaire Hub of denk je graag mee, neem contact op met projectmanager Lara Jongejans via lara@greenbusinessclub.nl