2018/03/02 geplaatst in Energie, Klimaat

Wie bespaart binnen twee maanden het meeste energie?

Wie kan binnen twee maanden het meeste energie besparen, gewoon, door een aantal simpele aanpassingen op de werkvloer? GBC Zuidasparticipanten gaan de uitdaging aan!

Op 22 maart is de kick off van de Zuidas energiecompetitie. Het doel van de competitie is energie besparen door gedragsverandering. Energiebesparend gedrag op de werkvloer heeft namelijk een grote impact, en kan het totale energieverbruik met wel tot 20%[1] van het totale verbruik verminderen! Daarom liggen hier mooie kansen om geld te besparen én het milieu minder te belasten.  Doe je ook mee? Het kan nog! Geef je op bij GBC Zuidasstagiair Ivar Maas, I.Maas@vu.nl

Comparative feedback
Energiebesparing op het werk blijkt niet altijd even makkelijk te zijn. Hoe kan het toch dat medewerkers thuis wel het licht uit doen, maar niet als ze de werkplek verlaten?  Een bewezen methode om energiebesparing op de werkvloer te bewerkstelligen is het sociaal psychologische mechanisme genaamd comparative feedback[2]. Hierbij wordt er door een competitie op te zetten aangestuurd op energiebesparend gedrag. Het gaat er om dat bedrijven in Zuidas ten aanzien van elkaar zoveel mogelijk energie besparen. Dus mobiliseer je collega’s en ga aan de slag, samen kun je een enorm verschil maken!

De competitie in een notendop

  • In een periode van twee maanden (april en mei 2018) wordt gekeken naar energieverbruik bij het bedrijf.
  • Elke week sturen we een ranglijst naar alle deelnemende bedrijven met daarin de procentuele verbetering per bedrijf weergegeven.
  • Aan het eind van de competitieperiode wordt de winnaar bekendgemaakt. GBC Zuidas communiceert over de competitie op een positieve manier, zonder privacygevoelige informatie naar buiten te brengen.
  • Ook na de competitie zet GBC Zuidas in op energiebesparing en verduurzaming en blijft gedragsverandering een focuspunt.

Vragen? Ivar bespreekt de energiecompetitie graag in een persoonlijk gesprek. Neem contact met hem op via I.Maas@vu.nl

 

 

[1] Abrahamse, W., Steg, L., Vlek, C., & Rothengatter, T. (2005). A review of intervention studies aimed at household energy conservation. Journal of Environmental Psychology, 25(3), 273-291. doi: 10.1016/j.jenvp.2005.08.002

[2] Dixon, G. N., Deline, M. B., McComas, K., Chambliss, L., & Hoffmann, M. (2015). Using Comparative Feedback to Influence Workplace Energy Conservation. Environment and Behavior, 47(6), 667-693. doi: 10.1177/0013916513520417