Acht procent minder voedselverspilling in Zuidas
Goed eten weggooien, dat is toch zonde! Daar is iedereen het wel over eens. Toch verdwijnt in Nederland nog 40 kilo voedsel per persoon per jaar in de afvalbak*. Ook veel bedrijven en hun cateraars kampen met onnodige voedselverspilling. Door dit aan te pakken kan veel voedsel, en ook veel geld worden bespaard. Begin dit jaar startte GBC Zuidas samen met Wastewatchers een project tegen voedselverspilling bij bedrijven in Zuidas. Dit resulteerde in een daling van voedselverspilling van gemiddeld 8% per categorie.
De methode
Gedurende zes maanden werd bij zeven bedrijven bijgehouden wat tijdens vergaderlunches werd geserveerd, en wat er uiteindelijk werd opgemaakt. De eerste drie maanden gingen cateraars op de “gewone” voet verder, met als enige verschil dat verspilling per voedselitem nauwkeurig in kaart werd gebracht. Vervolgens paste de cateraars het aanbod aan op basis van de verzamelde data. In de hierop volgende drie maanden ging de monitoring verder, zodat aan het einde van het project het verschil in verspilling duidelijk kon worden aangetoond.
Fruit en drank
De gemeten voedselitems werden ingedeeld in de categorieën brood, salade, dranken, snacks en fruit. Dranken en fruit scoorden het hoogst in verspilling met respectievelijk 41 % en 44 % van het aanbod. Door aanpassing van het aanbod daalde verspilling bij deze items naar 23 % en 34 %. Ook salade bleek een veel verspild item met 41 %. Dit daalde door de aanpassingen naar 37 %. Opvallend was dat deelnemer Loyens & Loeff er in slaagde om de fruitverspilling bijna te laten verdwijnen, met een percentage van 36 % bij het bedrijf, naar 0,71%. Cisca de Jong van Loyens & Loeff:
“Loyens & Loeff heeft in samenwerking met haar cateraar Eurest Catering meegedaan aan de pilot, omdat we voedselverspilling zo veel mogelijk willen voorkomen. Dit doen we bijvoorbeeld door zo min mogelijk no-show op vergaderingen te hebben; lunches kunnen bij ons nog op dezelfde dag worden geannuleerd tot 11.00 uur. Als we fruit over hebben na een lunchvergadering, gaat dat naar het restaurant of grand café en overrijp fruit wordt verwerkt in groente- en fruit smoothies.”
Advies: weet wat je gast eet
Wastewatchers presenteerde op basis van dit project een rapport, waarin zij advies geven aan de deelnemers, maar ook aan bedrijven in het algemeen:
“No-show, het niet komen opdagen, is een belangrijke factor. Dit komt bij de bedrijven het meest voor op donderdag. Probeer daarom een goed beeld te krijgen van wie er wel en niet naar een vergadering of bijeenkomst komt, bijvoorbeeld door op woensdag nog even een mailtje te sturen ter bevestiging.
Porties mogen worden aangepast, omdat men vaak toch minder eet dan wordt aangeboden. Je kunt de lunch ook op een andere manier presenteren, zodat het niet ”karig” lijkt, bijvoorbeeld door mini broodjes te serveren in plaats van grote broodjes.
Maar de grootste winst is te behalen door heel simpel het aanbod aan te passen op de daadwerkelijke consumptie. Wordt er weinig salade gegeten? Bied dan minder salade aan. De consumptie scheelt erg per bedrijf, en per dag. Daarom is het zo nuttig om met de Wastewatchers tool een goed beeld te krijgen van wat er wanneer en door wie wordt gegeten. Dan kun je het aanbod goed afstemmen op de vraag, en kan iedereen blijven genieten van een goede lunch.”
Aldus Christiaan Houben van Wastewatchers.
Deelnemers
Deelnemers aan het project waren GBC Zuidas participanten ABN AMRO/Vermaat, Accenture/ISS, Lexence/Vitam, Van Doorne/ Albron, Zuidas gemeente Amsterdam/WeCanteen, Loyens & Loeff/Eurest en RAI Amsterdam/eigen catering.
* Bron: Milieu Centraal