2020/05/19 geplaatst in Niet gecategoriseerd

Nieuw digitaal magazine Duurzaamheidsverslag Zuidas online

Dinsdag 19 mei om 12 uur is het achtste Duurzaamheidsverslag Zuidas online gegaan. Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en Amsterdam Zuidas publiceren jaarlijks het Duurzaamheidsverslag, met hierin de belangrijkste initiatieven en maatregelen op het gebied van duurzaamheid van het afgelopen jaar.

Zero Waste Zuidas
Het verslag bestaat uit cases, die voornamelijk komen uit het bedrijfsleven. Een in het oog springende case is bijvoorbeeld het Zero Waste Zuidas project, waarin 27 bedrijven zich hebben gecommitteerd aan het restafvalvrij maken van Zuidas in 2030. In 2019 zijn de eerste stappen gezet. Een grote verdienste van dit project is dat door samen op te trekken, bedrijven hogere duurzaamheidseisen kunnen stellen aan afvalverwerkers.

Zelfvoorzienend
Voor bouw op het braakliggende terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert is in 2019 de Puls van VORM Ontwikkeling geselecteerd als winnend concept. De Puls wordt een duurzame stadsbiotoop met woningen, kantoren en voorzieningen dat in 2023 wordt opgeleverd. Het gebouw wordt volledig zelfvoorzienend wat energie betreft. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen aan de gevel en op het dak. Hoogwaardige energiestromen uit de ene toren voeden de andere, waardoor geen energie verloren gaat. Op de begane grond legt de gemeente een park aan en tussen de torens komt een groene daktuin.

Bekers, flesjes en fietsen
Maar ook kleinere initiatieven zijn in het duurzaamheidsverslag opgenomen. Een bedrijf dat al haar wegwerpbekers heeft vervangen voor recyclebare exemplaren, een bedrijf dat alle plastic flesjes in de ban heeft gedaan, of dat alle lichten heeft vervangen voor led verlichting, en een bedrijf dat werknemers stimuleert om met de fiets naar het werk te komen.

Digitaal
Dit is het eerste Duurzaamheidsverslag Zuidas dat alleen digitaal wordt gepubliceerd in de vorm van een online magazine. Hiermee wordt circa 430 kilo geprint papier en 0,95 ton CO2 bespaard ten opzichte van publicatie in print. Online kunnen de resultaten ook veel breder worden gedeeld. Dat is een belangrijke doelstelling van de verslaglegging, aldus de initiatiefnemers. Via deze link kunt u kennismaken met alle maatregelen die zijn genomen en resultaten die zijn geboekt.

Kennis delen en inspireren
Dit verslag geeft een goed beeld van wat er is bereikt, en dient als een monitoringsinstrument om duurzame ambities te toetsen. Bovendien willen bovengenoemde organisaties met dit verslag kennis delen en andere organisaties inspireren.

Het thema duurzaamheid heeft tijdens de coronacrisis zeker niet aan relevantie ingeboet. Niemand kan en mag achterblijven als het gaat om bewust omgaan met energie, grondstoffen en CO2 uitstoot. Omdat de regelgeving het voorschrijft, maar vooral ook omdat bedrijven die toekomstbestendig willen zijn hier niet omheen kunnen. Amsterdam Zuidas, Hello Zuidas en Green Business Club Zuidas blijven dan ook samenwerken met de hier gevestigde bedrijven en organisaties om hen hierin te faciliteren en te ondersteunen.

Lees hier het Duurzaamheidsverslag 2019