Zaanstad doe(t) het licht uit

Om lichtverspilling in de regio tegen te gaan doet Green Business Club Zaanstad mee aan het licht-uit campagne. Dit project is erop gericht om energiebesparing te bevorderen. Dus doe jij ook het licht uit? Wij helpen je daarbij.

Waarom moet het licht uit?
Ook in Zaanstad zien we dat er onnodige lichten branden tussen 00:00-06:00, terwijl er niemand meer in het pand aanwezig is. Dit zorgt niet alleen voor onnodige kosten, onnodig hogere CO2 footprint van jouw bedrijf, maar het geeft ook lichtoverlast voor dieren. Lichtverspilling dus.

Amsterdam Zuidas – Sloterdijken en Rotterdam gingen je voor
De campagne vindt dit jaar opnieuw plaats op meerdere plekken in Nederland. Naast Zaanstad doen ook Hilversum, Eindhoven Spoorzone, Hilversum, Kop van Zuid Rotterdam, Den Bosch Spoorzone en Green Hotel Club mee. De campagne krijgt veel media aandacht. Zo was Amsterdam Zuidas bij de NOS te zien. Zie hier de fantastische beelden van Rotterdam en raak geïnspireerd door de beelden van Sloterdijken. Graag zetten wij ook Zaanstad donker op de kaart met een mooie film met aangesloten organisaties.

Wie kunnen meedoen?
De campagne licht uit is voor zowel onze participanten als andere bedrijven in Zaanstad. Meedoen is kosteloos. Aanmelden kan door te klikken op onderstaand plaatje:
Door mee te doen aan deze campagne, laat je als bedrijf zien dat je aan de slag bent met duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf positieve bekendheid krijgt.

Na aanmelding worden deelnemers op de hoogte gehouden en uitgenodigd voor bijeenkomsten en kennissessies. Vragen mail naar: circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl.

Deelnemende bedrijven
Deze bedrijven gingen je al voor:

Drietrapsaanpak – met als startpunt lichten uit
In stap 1 ligt de focus op het uitdoen van zoveel mogelijk lichten en kennis en ervaringen delen. Voor bedrijven die ook slimmer willen omgaan met hun klimaatsystemen worden extra activiteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen een aantal van onze participanten kosteloos in aanmerkingkomen voor een uitgebreide routekaart, opgesteld door een gespecialiseerd bedrijf. Een routekaart helpt bij het vergroten inzicht in huidige prestaties gebouwen en kansen voor besparing.

Stap 1. Zichtbare licht verspilling verminderen

  • Fotoronde aan het begin en einde van het project
  • Werving deelnemers & voeren gesprekken
  • Online kennissessie voor deelnemende bedrijven met tips & ervaringen en resultaten
  • Deelname aan onze eigen video met de boodschap ‘doe mee/welk licht doe jij uit’
  • Online zichtbaarheid bedrijven / delen van successen deelnemende bedrijven

Stap 2. Slimmer en minder koelen en verwarmen

  • Uitsturen enquête – voor ophalen huidige stand van zaken
  • Uitdagingen verder onderzoeken
  • Online sessie met resultaten & Tips en tricks koplopers

Stap 3. Routekaarten naar Paris Proof (voor participanten)

  • 2-3 participanten van Green Business Club Zaanstad komen in aanmerking voor een persoonlijke routekaart (rapport) voor hun gebouw. Met behulp van deze routekaart, opgesteld door Equans, zie je wat er verbeterd kan worden aan jouw gebouw, wat de kosten daarvan zijn, wat de investering is en wat de terugverdientijd is.

Licht in Zaanstad – fotoronde
Op 26 maart 2024 hebben we een ronde gemaakt tussen 22:00-00:00 in Zaanstad en hebben we diverse (verlichte) bedrijven gefotografeerd. Ook in Zaanstad zagen we veel lichtverspilling en ruimte voor verbetering. We hebben contact opgenomen met de desbetreffende bedrijven.