Energietransitie

Participanten van GBC Zaanstad werken samen aan de energietransitie. De inzet is om bedrijven vooral inspireren om meer te doen dan de wettelijke erkende maatregelen. Zowel de Zaanse industrie als het MKB doet mee.

Zaanse Industrie (verbruik > 50.000 m3)

Er wordt samengewerkt rondom restwarmte, koeling en duurzame opwek van energie. Kennis uitwisselen, inspireren en concrete projecten initiëren gebeurt twee keer per jaar tijdens Zaanse Klimaattafels.  Hierbij wordt gestreefd naar brede vertegenwoordiging van de Zaanse industrie, waarbij naast participanten ook andere bedrijven vertegenwoordigd zijn.

MKB bedrijven (Top 50 ‘Zaanse groene koplopers’ met als ambitie CO2 neutraal per 2025)

Doelstellingen:
1) Events en communicatie: informeren & bewustwording
2) Impact maken op de gezamenlijke footprint van de 50 ‘Zaanse Groene Koplopers
3) Gericht op energiebesparing van bedrijfspanden & het opwekken en gebruiken van duurzame energie;
4) Stappenplan verbeteringen (trias energetica, subsidie, PV, WP etc)
5) Verbinden van verbeteringen

Hiervoor organiseren we meerdere kennissessies om te informeren en bewustwording te vergroten. Er worden 50 koplopers geworven. Bij deze bedrijven wordt een scan gedaan waarbij alle duurzame maatregelen worden uitgewerkt. Daarnaast komt er een integraalrapport met alle maatregelen.

Wilt u zich ook aansluiten bij de projectgroep Energietransitie of wilt u meer informatie hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met Anne Twilt via anne@greenbusinessclub.nl.

Deze pagina wordt gevuld met concrete projecten in Zaanstad. Een compleet overzicht van de afgeronde en andere lopende projecten van andere Green Business Clubs is de te vinden op de GBC Kennisbank.

Projectgroep: Energietransitie

Zon op Zaan

Green Business Club Zaanstad en gemeente Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen, oftewel: zo veel mogelijk Zaanse bedrijfspanden voorzien van zonnepanelen. Deelnemers van Zon op Zaan kunnen zich vrijblijvend laten informeren door de specialisten van Zon op Zaan en een op maat gemaakt zonnepanelenplan voor het dak laten maken. Vervolgens hebben deelnemers de mogelijkheid om zich te laten begeleiden en ontzorgen bij de investering in zonnepanelen en te ondersteunen bij de subsidieaanvraag bij de rijksoverheid. 

Lees meer

Gratis Energiescans

Dankzij de steun van Provincie Noord-Holland en Gemeente Zaanstad kon GBC Zaanstad in 2020 100 gratis energiescans aanbieden aan bedrijven, uitgevoerd door de experts van adviesbureau Klimaatroute. Met de energiescan brengen zij in kaart waar bedrijven energie kunnen besparen. Ondertussen zijn alle scans uitgevoerd en hebben ondernemers al voor €200.000 aan duurzame investeringen uitgevoerd! Op dit moment is er een nieuwe subsidie toegekend en kan GBC Zaanstad nog eens 100 scans aanbieden. Tijdens de CO₂ Café’s krijgen bedrijven meer uitleg over de werkwijze, (toekomstige) wetgeving en welke kansen er nog meer zijn.

Lees meer