Energietransitie

Participanten van GBC Zaanstad werken samen aan de energietransitie. De inzet is om bedrijven vooral inspireren om meer te doen dan de wettelijke erkende maatregelen. Zowel de Zaanse industrie als het MKB doet mee.

Terugblik 2021

Participanten van GBC Zaanstad werken samen aan de energietransitie. De inzet is om bedrijven vooral te inspireren om meer te doen dan de wettelijke erkende maatregelen. Zowel de Zaanse industrie als het MKB doet mee. Werkgroep Energietransitie heeft in 2021 een sterke basis neergelegd

  • 150 bedrijven zijn voorzien van een energiescan & duurzame adviezen. Die data levert een duidelijk beeld op van de kansen voor verduurzaming, daar pakken we in 2022 door van de 100 bedrijven die al in 2020 een energiescan hebben afgenomen heeft inmiddels 60% 1 of meerdere duurzame investering(en) gerealiseerd.
    • 3.000 PV panelen geïnstalleerd
    • Daarnaast voor meer dan EUR 350.000,- geïnvesteerd in andere duurzame maatregelen zoals LED, isolatie, installaties etc.
  • Zon op Zaan: 3.300 PV panelen geïnstalleerd & voor 6.100 PV panelen is de opdracht is gegeven voor installatie medio 2022.
  • LED kerstactie 2021: voor een cluster van 7 Zaanse bedrijven voor EUR 75.000,- aan LED verlichting besteld waarvoor de provincie via HIRB+ subsidie voor 20% mee betaald. Penvoereer GBC Zaanstad.
  • Label C kantoren: EUR 5.000,- subsidie van de provincie gekregen om kantooreigenaren te helpen met het verduurzamen van hun kantoorpand. Meerdere kantoren hebben zo inmiddels label C of beter gerealiseerd.

2022

Op de ingezette weg wil de werkgroep doorgaan en doorpakken. Bewustwording, motiveren, ontzorgen en een integrale ontzorgde aanpak voor bedrijven om te gaan verduurzamen. Tevens willen we starten we twee innovatieve pilotprojecten die in potentie een flinke impact kunnen maken op de manier waarop de energietransitie zich de komende jaren ontwikkelt binnen Zaanstad.

 

Wilt u zich ook aansluiten bij de projectgroep Energietransitie of wilt u meer informatie hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met Anne Twilt via anne@greenbusinessclub.nl.

Deze pagina wordt gevuld met concrete projecten in Zaanstad. Een compleet overzicht van de afgeronde en andere lopende projecten van andere Green Business Clubs is de te vinden op de GBC Kennisbank.

Projectgroep: Energietransitie

Label C kantoren

Per 1 januari 2023 dienen kantoorgebouwen met een vloeroppervlakte van meer dan 100 m2 minimaal te voldoen aan energielabel C.  Wij ondersteunen kantooreigenaren bij het behalen van een beter energielabel. U kunt gebruik maken van een gratis (algemeen) energieadvies- en begeleidingstraject om uw pand te verduurzamen. De maatregelen uit dit energieadvies kunnen bijdragen aan verbetering van het energielabel. In het adviestraject wordt u ook ondersteund bij de uitvoering van de maatregelen en op weg geholpen met financiering.

Lees meer

Zon op Zaan

Green Business Club Zaanstad en gemeente Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen, oftewel: zo veel mogelijk Zaanse bedrijfspanden voorzien van zonnepanelen. Deelnemers van Zon op Zaan kunnen zich vrijblijvend laten informeren door de specialisten van Zon op Zaan en een op maat gemaakt zonnepanelenplan voor het dak laten maken. Vervolgens hebben deelnemers de mogelijkheid om zich te laten begeleiden en ontzorgen bij de investering in zonnepanelen en te ondersteunen bij de subsidieaanvraag bij de rijksoverheid. 

Lees meer

Gratis Energiescans

Dankzij de steun van Provincie Noord-Holland en Gemeente Zaanstad kon GBC Zaanstad in 2020 100 gratis energiescans aanbieden aan bedrijven, uitgevoerd door de experts van adviesbureau Klimaatroute. Met de energiescan brengen zij in kaart waar bedrijven energie kunnen besparen. Ondertussen zijn alle scans uitgevoerd en hebben ondernemers al voor €200.000 aan duurzame investeringen uitgevoerd! Op dit moment is er een nieuwe subsidie toegekend en kan GBC Zaanstad nog eens 100 scans aanbieden. Tijdens de CO₂ Café’s krijgen bedrijven meer uitleg over de werkwijze, (toekomstige) wetgeving en welke kansen er nog meer zijn.

Lees meer