Gratis Energiescans

Green Business Club Zaanstad biedt gratis energiescans aan aan bedrijven, uitgevoerd door de experts van adviesbureau Klimaatroute. Met de energiescan brengen zij in kaart waar u in uw bedrijf energie kunt besparen. Daarna kunt u zich in ieder geval één jaar zonder verdere kosten laten begeleiden en adviseren.

Bedrijven kunnen veel energie besparen en soms zelfs veel energie duurzaam opwekken, maar weten vaak niet op welke manier. Door middel van energiescans worden mooie resultaten behaald; uit eerder uitgevoerde MKB energiescans door Klimaatroute blijkt dat deze ondernemers binnen drie jaar meer dan 30% op hun energiekosten hebben bespaard. Green Business Club Zaanstad en gemeente Zaanstad hebben subsidie aangevraagd bij provincie Noord-Holland, en toegekend gekregen, om 100 gratis energiescans aan te bieden aan bedrijven, uitgevoerd door de experts van adviesbureau Klimaatroute. Daarnaast doen GBC Zaanstad en gemeente Zaanstad ook beide een eigen bijdrage.

CO2 Café’s
Tijdens de CO₂ Café’s kregen bedrijven meer uitleg over de werkwijze, (toekomstige) wetgeving en welke kansen er nog meer zijn. Er zijn nu vier edities geweest, met zo’n 40 tot 60 ondernemers. De bijeenkomsten vinden plaats bij koplopers uit de regio, die hun best practices delen met genodigden. Verder vertelt ODNZKG meer over huidige wet- en regelgeving. Na afloop kunnen ondernemers vragen stellen en zich inschrijven voor de energiescans van Klimaatroute.

Energiescans
Met de energiescan brengt de Klimaatroute in kaart waar het bedrijf energie kunt besparen. Daarna kunnen de bedrijven zich in ieder geval één jaar zonder verdere kosten laten begeleiden en adviseren. Of het nu gaat om de besparingsmaatregelen, het beoordelen van de offertes of financieel advies over de investering in energiebesparing. De Klimaatroute presenteert een quickscan met daarop alle interventies inclusief kosten, impact in CO2-besparing en terugverdientijd. Ondernemers geven vervolgens aan welke maatregelen ze willen nemen. Bekijk hier een voorbeeld scan.

Uit de eerder uitgevoerde MKB energiescans blijkt dat deze ondernemers binnen drie jaar meer dan 30% op hun energiekosten hebben bespaard.

Er blijkt veel animo voor de energiescans in Zaanstad. Het initiatief startte in december 2019 met het beschikbaar stellen van 100 scans. In 2020 werden er nog eens 100 scans beschikbaar gesteld. Ondertussen zijn ruim 150 scans uitgevoerd en hebben ondernemers al voor €200.000 aan duurzame investeringen uitgevoerd.

Green Deal Omgevingsdienst
Bij dit project wordt samengewerkt met de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied; wanneer bedrijven niet voldoen aan de wet informatieplicht worden zij gewezen in een brief op de energiescans en als een bedrijf aan de slag gaat met een energiescan wordt controle uitgesteld.

Meer weten? Benieuwd wat de energiescan kan betekenen voor jouw bedrijf? Mail dan naar Zaanstad@greenbusinessclub.nl.