Studenten maken circulaire producten van Zaanse reststromen

De Circular Furniture Challenge van GBC Zaanstad daagt studenten uit om met reststromen van Zaanse bedrijven een vernieuwend, circulair en functioneel object te ontwerpen. Het project is een initiatief van de werkgroep Circulair, waarin Forbo Flooring, GZ OfficeXperience, Rutte Groep en Gemeente Zaanstad participeren.

Doelstellingen
De opzet van de Circular Furniture Challenge dient een aantal additionele doeleinden:

  • Onderwijs en bedrijfsleven betrekken in de transitie naar de Circulaire Economie
  • De circulaire economie praktisch maken – niet alleen erover praten maar aan de slag. Geef het handen en voeten
  • Nieuwe verdienmodellen ontdekken door reststromen een nieuw leven te gunnen
  • De circulaire economie meer bekendheid geven onder een breder publiek (onderwijs, bedrijfsleven (MKB). 

Resultaten
Twaalf studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Sloterdijk legde in november de laatste hand aan hun werkstukken voor de Circular Furniture Challenge 2020. Een grote diversiteit aan circulaire en innovatieve designs gemaakt van het ‘afval’ van Zaanse bedrijven zijn het resultaat van deze challenge. Bekijk hier de “digitale expositie” van de prachtige designs van de Circular Furniture Challenge 2020.

Uit de kleinschalige gelijksoortige challenge van 2019 zijn ook mooie resultaten gekomen. Een team is doorgegaan met hun circulaire product, en werken nu samen met partijen zoals Looops en Forbo Flooring om hun materiaal Multylino in de markt te zetten. Lees hier meer informatie over dit product.

Leerlingen die deelnemen leren over de circulaire economie en wat dat praktisch voor hen kan betekenen. We betrekken graag meer (Zaanse) scholen, om het leereffect onder deze jonge generatie te vergroten.

Middels marketing en communicatie vergroten we het bewustzijn van bedrijven in de op gebied van circulariteit: dit is wat er mogelijk is met “afval”! Omdat Zaanstad van origine een maakindustrie heeft, hopen we veel andere bedrijven aan het denken te zetten over hun reststromen en de waarde daarvan.

Meedoen?
Na het succes van afgelopen jaren organiseren we in 2021 de derde editie van de Circular Furniture Challenge. Daarvoor zijn we op zoek naar zowel meer Zaanse onderwijsinstellingen die willen meedoen alsmede naar Zaanse bedrijven die reststromen ter beschikking willen stellen aan de challenge. Voor onderwijsstellingen hoeft dit niet in de vorm van meubeldesign te zijn, maar kan de challenge worden aangepast op de desbetreffende school/opleiding.

Werk jij bij een onderwijsinstelling in de Zaanstreek? Of heb jij afval- of reststromen, en ben je benieuwd wat enthousiaste en creatieve studenten daarvan kunnen maken? Neem dan contact op met anne@greenbusinessclub.nl.