2023/12/04 geplaatst in Circulair

Drukbezochte Houtbouwsessie inspireert aanwezigen in Zaanstad!

Afgelopen donderdag kwamen vertegenwoordigers uit verschillende sectoren samen voor een buitengewoon inspirerende Houtbouwsessie, georganiseerd door de Green Business Club Zaanstad in samenwerking met de gemeente. De bijeenkomst bracht bouwbedrijven, woningcorporaties, houtbewerkers, architecten, onderwijs en wetenschap bij elkaar om de mogelijkheden van houtbouw te verkennen en te omarmen.

De tweede editie van deze houtbouwsessie bood een platform voor nieuwe samenwerkingen en het delen van kennis, met als doel de snellere opschaling van houtbouw in de regio. Wout van Laar, participant van Green Business Club Zaanstad, verwelkomde de deelnemers in zijn duurzaam ingerichte GZ Office Experience.

Inspirerende sprekers
Wethouder René Tuijn opende de bijeenkomst met zijn visie op de kansen binnen Zaanstad en de Metropoolregio Amsterdam. Als lid van de bestuurlijke stuurgroep van het MRA Houtbouwconvenant benadrukte hij het belang van samenwerking om de doelstelling van 20% houtbouw in 2025 te realiseren en riep op tot het doorbreken van mythes die vooruitgang belemmeren.

De presentaties inspireerden. Joost Blankendaal van Bouwbedrijf De Nijs vergeleek op transparante wijze het project “De Houten Leeuw” met de alternatieve aanpak “De Betonnen Leeuw”, waarbij de voordelen van houtbouw werden belicht.

Laurence Heesterbeek, directeur van bouwbedrijf Ooijevaar, deelde de aanpak van het project “De Tuinfluiter” en nam het publiek mee door de stappen en keuzes bij prefab houtbouwprojecten.

Thomas Möhring, duurzaamheidsadviseur bij woningcorporatie Parteon, presenteerde concrete biobased bouwprojecten in Zaanstad en de visie van Parteon voor de toekomst.

De laatste spreker was Marta Malé-Alemany van het Robot-lab Hogeschool van Amsterdam die fascinerende inzichten deelde in het bewerken en hergebruiken van afval-resthout met innovatieve robots: een multidisciplinair project waar studenten en wetenschappers samenwerken.

Het programma omvatte ook een actief spel waarbij relevante feiten en hardnekkige mythes werden besproken. Bij elke juiste vraag verdienden de deelnemers houten bouwstenen om in zes groepen de hoogste woontoren te realiseren.

Na de informatieve sessies was er ruimte voor informele gesprekken onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes, verzorgd door Astrid van der Meer van Eat & Meet by Astrid Catering.

Het vervolg
Deze tweede houtbouwsessie bleek opnieuw een waardevol platform voor kennisuitwisseling, het doorbreken van barrières en het stimuleren van samenwerking in het verwezenlijken van duurzame doelen. Deelnemers hebben aangegeven uit te kijken naar een vervolg in 2024. Laten we de opgedane inzichten omzetten in concrete acties en samen bouwen aan een duurzamere toekomst!

Meer informatie
Wil je meer weten over de Houtbouwsessie? Neem contact op met Bibi Looijestijn via circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl.