2023/09/08 geplaatst in Circulair

Vierde editie The Circulair Challenge start op 21 september

Op 21 september 2023 gaat alweer de 4e editie van The Circulair Challenge van Green Business Club Zaanstad van start. Tijdens deze challenge worden studenten en scholieren uitgedaagd om met reststromen en bijproducten van Zaanse bedrijven een vernieuwend, circulair design te maken. Het project is een initiatief van de werkgroep Circulair.  Dit jaar doen de volgende organisaties mee: Forbo Flooring systems, GZofficeXperience, NS, Baars & Bloemhoff en De Bieb Zaanstreek.

Doelstellingen

De opzet van de Circulair Challenge dient een aantal additionele doeleinden:

 • Circulair bewustzijn verhogen
 • Onderwijs en bedrijfsleven betrekken in de transitie naar de Circulaire Economie
 • De circulaire economie praktisch maken – niet alleen erover praten maar aan de slag. Geef het handen en voeten.
 • Nieuwe verdienmodellen ontdekken door reststromen een nieuw leven te gunnen
 • De circulaire economie meer bekendheid geven onder een breder publiek (onderwijs, bedrijfsleven).

De challenge 2023-2024
De challenge wordt ingeluid met een kick-off op een inspirerende locatie. Dit jaar wordt de kick-off gehouden in het Zaans museum op 21 september. Vervolgens worden de reststromen en bijproducten geleverd aan de scholen en gaat het werk echt beginnen! Tussentijds vindt er een feedback-ronde plaats op de scholen waarbij de leerlingen feedback krijgen van circulaire professionals om hun creatie nog beter te maken. Op 19 Januari worden de mooiste creaties tentoongesteld in Art Zaanstad, deze zijn tot 25 februari te bezichtigen.

Er zullen dit jaar 250 leerlingen meedoen.

Reststromen
Ook dit jaar stellen Zaanse bedrijven hun reststromen beschikbaar:

Forbo Flooring systems

 • Marmoleum
 • Furniture linoleum
 • Bulletinboard
 • Jute, jutepluis

GZ officeXperience

 • Onderstellen, van oud of kapot kantoormeubilair
 • Tafelbladen

Nederlandse Spoorwegen

 • Bagagerekken
 • Tlbuis kappen
 • Stoelframes
 • Blaasbalgen
 • Ringen/lagers

Baars & Bloemhoff 

 • Divers plaatmateriaal
 • MDF
 • Multiplex
 • Verpakkingsmateriaal
 • Hout/pallets

De Bieb Zaanstreek

 • Boekenleggers
 • Boeken
 • Magazines

Eerdere resultaten
Ieder jaar verrassen de deelnemers weer met hun creativiteit en mooie resultaten. Vorig jaar deden in totaal 150 leerlingen mee afkomstig van het Zaanlands Lyceum, het Sint Michael College en het Hout- en Meubileringscollege. Door de diverse achtergronden en leeftijden ontstonden er hele verschillende ontwerpen en oplossingen voor de reststomen van Forbo Flooring, GZofficeXperience, Rutte Groep en The Eydenberg. Inmiddels zijn er ook ex deelnemers die hun liefde voor het gebruik van restmaterialen hebben voortgezet in een eigen bedrijf waaronder StudioJRJ. We zijn erg benieuwd wat de deelnemers dit jaar van hun reststromen zullen maken.

Een greep uit de resultaten van vorig jaar:

Meedoen?
De challenge is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement! Zowel onderwijsinstellingen als Zaanse bedrijven met reststromen kunnen zich voor aanmelden voor de challenge. Dus werk jij bij een onderwijsinstelling in de Zaanstreek? Of heb jij afval- of reststromen, en ben je benieuwd wat enthousiaste en creatieve studenten daarvan kunnen maken? Neem dan contact op met circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl.