2023/02/15 geplaatst in Geen categorie

Zaanse kunstenaars exposeren circulaire kunstwerken bij De Bieb in Zaandam

Stichting Green Business Club Zaanstad organiseert een jaarlijkse challenge waarbij scholieren, studenten en lokale kunstenaars worden uitgedaagd om iets nieuws te creëren van de afvalstoffen van bedrijven in Zaanstad. Het resultaat van de kunstenaars is een verrassende verzameling kunstwerken die nu worden geëxposeerd bij de Bieb in Zaandam. De expositie is tot eind maart te bezichtigen.

Een eerbetoon aan Zaanse creativiteit

De circular challenge richt zich op het belang van bewustwording over de waarde van grondstoffen en de circulaire economie. De kunstwerken tonen op creatieve wijze hoe reststromen op een duurzame manier kan worden omgezet in kunst.

De expositie in de Bieb Zaandam is een eerbetoon aan de kunstenaars en hun verbeeldingskracht, en is er voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid en kunst. In de expositie staat werk van Katrine van Klaveren, Marion van der Woude en Laura van Dijk.

Katrine van Klaveren laat zich leiden door de materialen

“Ik werk eigenlijk heel veel met ‘oude materialen, en laat mij er graag door leiden en inspireren”, aldus Katrine van Klaveren. Haar werk is een vrolijke afwisseling van kleur en kitsch. De pronkkast is daar een ultiem voorbeeld van: “deze kast bestaat uit een oude brievenbus, tapijtsamples en beeldjes uit mijn verzameling. Ik combineer het werk graag met de kunstwerken van mijn studenten die ik lesgeef, hun draagbare objecten van de circular challenge kunnen hierin hangen”.

Naast de pronkkast hangt ook het kunstwerk “herinneringen aan mijn oma” van Katrine in de Bieb. Voor meer informatie over deze Zaanse kunstenaar kijk je op haar website: www.katrinevanklaveren.nl

Laura van Dijk maakt huizen van oude pallets en furniture linoleum

“Huizen zijn een thema in mijn werk. Een huis is belangrijk, het is de basis van waaruit je alles doet. Als je geen (t)huis hebt dan is het heel moeilijk om andere dingen in het leven goed te doen. Met het huidige woningtekort vind ik dit een heel relevant thema”, zegt Laura van Dijk. 

Laura is beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Ze maak het liefst ruimtelijk werk en installaties. “De huisjes bestaan uit pallethout van oude, kapotte pallets. Ik heb ze bekleed met linoleum van Forbo en gevuld met jute, ook van Forbo.” Meer informatie over Laura’s werk vind je via: www.lauravandijk.nl

 

Marion van der Woude combineert “troep” en keramiek

Marion van der Woude voegt twee verrassende kunstwerken toe aan de expositie: laminaatworm en het rioolbuis-termietenhuis. In oude laminaatstalen verwerkte de kunstenaar unieke “laminaatwormen” van keramiek. Marion licht toe: “ik zag de laminaatstalen en bedacht me: wat kan dit nu zijn? De houtnerfstructuur heeft iets natuurlijks en het zwarte vilt lijkt wel aarde, wat als het gegraven gangetjes door het laminaat zouden zijn?” De wormen kruipen op een speelse manier tussen de stalen en doen vrolijk aan.

Het tweede kunstwerk van Marion is gemaakt van een oude PVC pijp en keramiek. Ook hier liet zij zich leiden door het materiaal: “de kleur en hoge vorm deden me denken aan de roodbruine aarde van termietenheuvels. Ik kon die beestjes wel een handje helpen door voor hen het rioolbuis-termietenhuis te maken”.  Marion maakt voornamelijk keramiek, grafiek en pentekeningen. Haar werk is figuratief, vaak met een vleug humor, een laagje fantasie en wat vervreemding. Voor meer informatie over haar werk kijk je op www.marionvanderwoude.nl.

De expositie is te bezichtigen tot eind maart

Het is een unieke kans om te zien hoe afval kan worden omgezet in schoonheid en om te ervaren hoe kunst kan bijdragen aan bewustwording over de waarde van grondstoffen. We nodigen u van harte uit om de expositie te bezoeken en te genieten van deze unieke kunstwerken die een statement maken over de toekomst van onze planeet.