2023/02/08 geplaatst in Algemeen, Circulair

GBC Zaanstad verwelkomt circulaire koploper Foekens als nieuwe participant

Green Business Club (GBC) Zaanstad verwelkomt met veel plezier een nieuwe deelnemer aan de club! Foekens Groep is een echte koploper in de circulaire economie en is nu onderdeel van onze werkgroep Circulair. We interviewen deze keer Gaby Foekens, algemeen directeur van de Foekens Groep, over het bedrijf, hun circulaire activiteiten en de circulaire opgaven in Zaanstad.

Welkom bij de club Gaby! Kun je iets vertellen over Foekens Groep?
Foekens Sloopcombinatie BV is een sloopbedrijf opgericht in 1980 en gevestigd op bedrijventerrein Achtersluispolder. Naast sloopwerkzaamheden voeren we ook schoonmaakwerkzaamheden uit, verwijderen we asbest en leveren we circulaire bouwmaterialen. Wij zijn een circulaire sloper! We zijn hiermee in 2017 begonnen en momenteel wordt meer dan 90% van de materialen die we uit gebouwen slopen, hergebruikt. Financiële winst is niet onze hoofdprioriteit. We vragen onszelf af: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze grondstoffen zo snel en hoogwaardig mogelijk weer in de keten terechtkomen?” We denken dat onze manier van werken de toekomst is, zowel voor het bedrijf als een investering als voor mens en milieu.

Jullie circulaire sloopactiviteiten brengen – naast een positieve impact op het milieu – ook een sociale winst. Kun je hier iets meer over vertellen?
De meeste materialen die we uit panden halen, geven we gratis weg. Op deze manier helpen we goede doelen, mensen met een laag inkomen en mensen die graag circulair willen bouwen. Zo geven we bijvoorbeeld materialen aan de Fixbrigade, een initiatief van participatiebedrijf Werkom. Vanuit wijkcentrum De Poelenburcht helpt de Fixbrigade bewoners in de wijk met het isoleren van hun woning. Zij krijgen van ons bijvoorbeeld isolatiedekens die uit systeemplafonds komen om de huizen mee te verduurzamen.

Kun je nog een ander voorbeeld geven van circulaire projecten in Zaanstad waaraan je werkt?
Ja zeker. Door deelname aan GBC Zaanstad zijn we in contact gekomen met Bregje Smulders van Forbo. Wij halen bij sloopprojecten ook Marmoleum vloeren uit oude panden. Die marmoleum vloeren wilt Forbo graag hebben voor een pilot die zij uitvoeren met circulaire vloeren. Door samen te werken creëren we een win-win situatie: wij hebben een hoogwaardige afnemer van sloopmateriaal en kan Forbo komt gemakkelijker aan end-of-life marmoleum.

En ten slotte: waarom zijn jullie precies aangesloten bij Green Business Club Zaanstad?
Wij willen circulair slopen versnellen, binnen en buiten de Zaanstad. Daarvoor hebben we de juiste samenwerkingspartners nodig, zoals bijvoorbeeld Forbo. We hopen samen met andere Zaanse duurzame koplopers stappen te kunnen zetten op dit gebied. Daarnaast hoop ik op een goede uitwisseling van kennis: wij hebben ervaring die we kunnen inbrengen, en anderen bedrijven weten weer dingen die ons kunnen helpen.