2022/08/29 geplaatst in Algemeen

Maak kennis met onze nieuwe participant: FIMIH Energy Solutions

Wij kunnen ons geen betere manier bedenken om terug te komen van vakantie dan met de bekendmaking van weer een nieuwe participant van Green Business Club (GBC) Zaanstad. Met trots introduceren wij daarom FIMIH Energy Solutions! We spraken Ruud Kos, co-founder en managing director, over het bedrijf en actuele duurzaamheidsthema’s zoals netcongestie en circulariteit in Zaanstad.

Kun je iets meer vertellen over FIMIH?
Mijn compagnon Bastiaan en ik zijn in 2017 gestart met ons bedrijf shareNRG. shareNRG richt zich op het realiseren en exploiteren van grote zonneparken. We startten met een bureautje bij de Groene Bocht op de Keizersgracht in Amsterdam, maar waren al snel toe aan een eigen ruimte. Zaandam was een logische plek. Het ligt centraal en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. We huren nu een kantoor in de Saentoren.

Bastiaan en ik kijken altijd goed naar de ontwikkelingen rondom de energietransitie en zagen een grote maatschappelijke uitdaging in de manier waarop we met onze elektriciteitsvraag en -aanbod omgaan. Netcongestie is op veel plaatsen een serieus probleem dat niet alleen de energietransitie vertraagd, maar ook de economische ontwikkeling van een gebied verhinderd. Daarom hebben wij in 2022 FIMIH opgericht.

FIMIH helpt ondernemers hun energieproductie, -opslag en -gebruik optimaal op elkaar af te stemmen. We bieden daarom niet alleen laadpalen maar een totaalpakket aan palen, pleinen, panelen en opslag. Onze systemen kiezen de juiste balans tussen laden en opslaan (en het tijdstip waarop dit gebeurt). Dit doen we door de laadbehoefte, zonne-energieproductie en batterijcapaciteit te meten en te voorspellen. Zo maakt de ondernemer altijd optimaal gebruik van zijn unieke laadinfrastructuur.

Wat doen jullie verder op het gebied van duurzaamheid?
Wij proberen duurzaamheid door te voeren in onze hele bedrijfsvoering. Ons bedrijfsverzamelgebouw heeft een duurzaam klimaatsysteem en heeft overal LED verlichting. Wij produceren zelf nauwelijks afval, aangezien we voor 90% digitaal werken. Toch is er wel de ambitie om het kleine beetje (bedrijfs)afval dat we produceren beter te scheiden.

Wat bij ons meer impact maakt is de duurzaamheid van de producten die we leveren. Hoe zit die productieketen in elkaar? Hoe zit het met de circulariteit van het product? Het is belangrijk om te weten wat je nog met het product kan wanneer het end-of-life is. Bovendien is “end-of-life” voor de zakelijke markt anders dan die voor bijvoorbeeld particulieren, en daar kun je creatief mee omgaan. Dit zijn zaken die we opnemen in de contracten met onze klanten en waarvoor we innovatieve & circulaire oplossingen bedenken.

Circulariteit in zonnepanelen is een veelbesproken onderwerp; kun je jouw visie daarop delen?
Zonnepanelen verdienen hun productie-uitstoot snel terug. Desalniettemin is de keten nog niet circulair, en dat heeft een logische verklaring. In een circulaire economie wil je de verschillende materialen waaruit een product bestaat weer los kunnen maken om ze te hergebruiken of recyclen. Maar dat gaat de kwaliteit van zonnepanelen niet ten goede. De levensduur van zonnepanelen gaat er juist op vooruit wanneer de verschillende lagen materialen stevig aan elkaar zijn gebakken. Daar zit dus een tweestrijd.

Wij houden de markt nauwlettend in de gaten en stimuleren leveranciers waar mogelijk om verder te innoveren, zodat we toch meer richting circulaire zonnepanelen bewegen.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor een duurzaam Zaanstad?
Zaanstad is een bedrijvige regio waar veel maakindustrie zit. Daar is veel te halen qua duurzaamheid. De bottleneck zit ‘m op dit moment in de netcapaciteit. Zoals ik al eerder zei is dat nadelig voor zowel de energietransitie als voor je economische positie.

Netcongestie is een complex probleem. Onze kracht ligt in onze brede kennis: wij snappen een beetje van de techniek, financiën, juridisch en van het commerciële aspect. Wij kunnen de belangen van alle stakeholders aan elkaar koppelen en komen tot een afsprakenpakket waar iedereen de juiste rol heeft en waar een businessmodel kan ontstaan. Innovatie gaat niet alleen over techniek maar over het implementeren van techniek in een omgeving, en ik denk dat wij daar heel goed in zijn.

Waarom zijn jullie participant geworden van GBC Zaanstad?
Binnen de werkgroepen mobiliteit en energietransitie lopen projecten waar wij een bijdrage aan kunnen en willen leveren. Wij zijn goed in het aan elkaar knopen van belangen en daardoor iets wat nu niet mogelijk is mogelijk maken. Dat hopen we meer te kunnen doen in de Zaanstreek om de duurzaamheidtransitie een flinke zet te geven.