2022/07/04 geplaatst in Algemeen

Maak kennis met onze nieuwe participant: Integra Klimaatplafonds B.V.!

Green Business Club (GBC) Zaanstad heeft er een nieuwe participant bij. Dit keer heten we Integra Klimaatplafonds B.V. van harte welkom! Een onderneming waarbij duurzaamheid in de kern van het product zit. De hoogste tijd om kennis te maken en daarvoor interviewden wij Ozgur Kasirga, zoon van de oprichter Memet Kasirga, over duurzaamheid en het participantschap.

Kun je wat meer vertellen over Integra Klimaatplafonds B.V. ?
Integra Klimaatplafonds B.V. is een echt Zaans familiebedrijf. Mijn vader heeft 40 jaar geleden Integra opgestart, zijnde een onderneming te Zaandam die mineraal wol systeemplafonds plaatste. Dit was de basis voor de huidige systeem plafonds, maar dan voorzien van warmte en koud toevoer, de zgn. klimaatplafonds. Door de enorme vraag uit de markt dienden wij de oude locatie te verlaten en zijn thans gevestigd te Westzaan, aan het Rak 22 te Westzaan.
Wij produceren metalen (klimaat) plafondsystemen en accessoires voor metalen plafonds. Daarnaast verzorgt Integra ook de complete levering, bouwbegeleiding en montage van de klimaatplafonds. Vanuit Westzaan doen we alle projecten in Nederland, maar we leveren ook aan projecten in Europa en Aziatische landen.

Wat doet Integra Klimaatplafonds B.V. op het gebied van duurzaamheid?
Met onze klimaatplafonds kun je door middel van straling zeer energiezuinig verwarmen en koelen. Duurzaamheid zit dus al in de kern van het product. Maar we kijken verder dan dat. Denk bijvoorbeeld aan de materialen die we gebruiken voor het product, we zijn continu aan het kijken hoe dat duurzamer kan. Onze producten bestaan voor een groot deel uit aluminium en staal. Dat is voor een gedeelte gerecycled materiaal. Dat recyclen is belangrijk, want ook wij hebben te maken met schaarste van grondstoffen en tegelijkertijd een grote vraag vanuit de markt.
Ook voor het poedercoatingproces kijken we kritisch: welke materialen zitten hierin? Zijn die schadelijk voor milieu en gezondheid? Al sinds 2012 werken wij eraan om dit proces volgens de principes van cradle-to-cradle in te richten. We merken dat de vraag vanuit de markt voor dit soort duurzame producten steeds groter wordt.
Bij een grote klant loopt momenteel nog een leuk, andersoortig duurzaam project. Daar wordt van afgedragen spijkerbroeken isolatiemateriaal gemaakt! Het mooie is dat de klant zelf een groot deel van de spijkerbroeken aanlevert. Die vragen ze bijvoorbeeld bij personeelsleden op.

Jullie doen al een hoop, welke ambities hebben jullie nog?
In juli komt de auditeur langs voor onze de CO2 prestatieladder certificering. Wij hopen dan gecertificeerd te raken op level 3 van de prestatieladder. Onze ambitie is om op termijn richting level 5 te gaan. Dat betekent dat we o.a. met onze logistiek aan de gang willen. We kijken naar de mogelijkheid om op elektrische auto’s en vrachtwagens over te stappen, maar dat is nog heel kostbaar. Daarnaast willen we stappen maken in het verduurzamen van ons eigen pand. We hebben al een hoop gedaan qua isolatie, LED verlichting en onze eigen energiezuinige klimaatplafonds. Door middel van duurzame opwek (zonnepanelen) willen we naar een situatie waar wij volledig zelfvoorzienend zijn.
Ten slotte willen we op de lange termijn naar een meer circulair bedrijfsmodel bewegen. Onze klanten kopen dan geen klimaatplafonds, maar betalen voor een ruimte met een aangenaam binnenklimaat. Dat betekent dat wij onze bedrijfsprocessen moeten aanpassen en onze klanten hun inkoopprocessen en aanbestedingen anders moeten inrichten. Dat is een heel proces en niet binnen een dag geklaard.

Waarom is Integra Klimaatplafonds B.V. participant geworden van GBC Zaanstad?
Wij willen graag leren van andere bedrijven in de Zaanstreek. Bijvoorbeeld op het gebied van logistiek: elektrisch rijden is duur en bovendien is er krapte op het elektranet. Hoe doen andere bedrijven dat?
Daarnaast brengen wij ook veel kennis en ervaring naar de club. Vanzelfsprekend over het duurzaam verwarmen en koelen van je pand. Maar ook daar voorbij: wij werken al ruim tien jaar aan het verduurzamen van onze materialen. In die tien jaar hebben wij een hoop gezien en geleerd. Die kennis en expertise delen we graag om zo de duurzame transitie in Zaanstad te helpen versnellen!