2022/06/30 geplaatst in Energie, Mensen

Maak kennis met onze participant: Madeax!

Green Business Club (GBC) Zaanstad heeft er een participant bij. Madeax is sinds enige tijd aangesloten en meteen actief betrokken in de werkgroep Energietransitie. De hoogste tijd om kennis te maken en daarvoor interviewden wij Michel Mol, adviseur van Madeax, over duurzaamheid en het participantschap.

Michel, Madeax is nog maar een paar maanden participant en jullie zijn nu al zo actief betrokken! Kun je een wat meer vertellen over Madeax?
Madeax is opgericht door een aantal heren die de eerste letters van hun voornamen hebben gebruikt om de bedrijfsnaam te creëren. In beginsel bestond de dienstverlening van Madeax uit een breder aanbod van duurzaamheidsoplossingen. Tot we ontdekten dat iedere duurzame oplossing gerichte expertise vergt en volledige focus nodig heeft. Om die reden ligt de focus nu specifiek op het duurzaam adviseren over en verkopen van verlichting.

Wij helpen ondernemers om de werk- en leefbaarheid van hun bedrijf zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat doen we met gedegen (energie) advies en betrouwbare producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Die producten zijn LED verlichting en energiecontracten. Indien andere duurzame maatregelen nodig zijn, dan vinden we binnen de Green Business Club Zaanstad altijd de juiste expertisepartner om iedereen op juiste wijze van dienst te zijn.

Duurzaamheid zit dus in de kern van onze producten. Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken, is een wereldwijde energietransitie noodzakelijk. Madeax wil daar graag samen met haar klanten een steentje aan bijdragen. Maar wel vanuit een ondernemersgedachte, ofwel, we leggen de afnemers graag uit wat het oplevert in plaats van wat het kost. Duurzaamheid is mooi, dat geldt voor alle initiatieven, maar veelal slagen alleen die initiatieven die geld opleveren voor of de ondernemer of de vastgoedeigenaar. Althans, dat is onze ervaring.

Als betrokken adviseur van Madex en eigenaar van LEDSGOGREENER, dé led specialist voor zakelijke gebruikers, heeft Michel de krachten sinds 2021 gebundeld. Samen werken beide led aanbieders met een gezamenlijke inkooppartner, Tronix Lighting. Door de krachten te bundelen zijn alle partijen beter in staat tot productontwikkeling, inkoopvoordelen, logistieke oplossingen en meer slagkracht.

Wat valt jou op aan duurzaamheid in Zaanstad?
In Zaanstad hebben we veel MKB-ers die we mee moeten nemen in de energietransitie. Die ondernemers hebben het allemaal druk en willen vooral bezig zijn met het runnen van hun bedrijf. De transitie gaat een stuk sneller als je duurzame investeringen simpel en aantrekkelijk maakt. Zorg dat het financiële plaatje klopt. Daarom leggen wij naast onze offertes altijd een overzicht van terugverdientijden neer.

Bij LED verlichting is dat financiële plaatje altijd aantrekkelijk. Wij realiseren tot wel 75% energiebesparing op de verlichting in kantoren, winkels, magazijnen, sportcomplexen en parkeergarages. Een eenvoudig rekenvoorbeeld: Elke tl buis die je nu nog niet hebt vervangen kost op jaarbasis 15 euro meer dan wanneer je onze led oplossingen gebruikt! Dat loopt dus snel op.

Waarom is Madeax participant geworden van GBC Zaanstad?
Wij willen helpen om de duurzame transitie in Zaanstad te versnellen. Via Green Business Club Zaanstad doen we dat in concrete projecten samen met de werkgroep Energietransitie. We ondersteunen MKB-ers bij het verduurzamen van hun pand. Bijvoorbeeld in het Label C traject, waar we pandeigenaren helpen om aan de wet- en regelgeving te voldoen en naar minimaal Label C te gaan.

Madeax levert in deze projecten de offertes en producten, maar we gaan een stapje verder dan dat. Zo ondersteunen we ook bij (collectieve) subsidieaanvragen. Dat is voor een ondernemer een tijdrovende klus, maar maakt de terugverdientijd voor ondernemers nog korter. Door te ontzorgen, kunnen we nog sneller stappen maken in het proces. Goed voor de (lokale) overheid, de ondernemer en voor ons natuurlijk.

Het is duidelijk wat jullie komen brengen aan kennis en expertise, wat hoop je juist nog te halen bij GBC Zaanstad?
We zijn op gebied van led verlichting al een eind op weg, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden om te verduurzamen. Het leuke aan GBC Zaanstad is dat alle partijen iets aan elkaar toevoegen, elkaar ook iets gunnen, maar vooral samen een betere oplossing bieden dan los van elkaar. Zo helpen we iedere ondernemer of vastgoedeigenaar met een goed en eerlijk advies en versterken we elkaar. Wij hopen nog lang en veel te leren van de andere participanten.