2022/02/16 geplaatst in Algemeen, Circulair, Energie, Mobiliteit

Terugblik 2021: duurzame impact in de Zaanstreek

Duurzame impact in de Zaanstreek: 2021 was een goed jaar! Green Business Club (GBC) Zaanstad draaide samen met de participanten mooie projecten binnen de werkgroepen ‘Mobiliteit’, ‘Energietransitie’ en ‘Circulaire Economie’. Een korte terugblik op het afgelopen jaar, waar ondertussen voor dit jaar wederom veel op de planning staat!

Mobiliteit
De werkgroep Mobiliteit zet zich in om woon-werkverkeer en andere vormen van transport te verduurzamen. In 2021 heeft dat geleid tot onder andere het volgende:
– Zaanstad Noord staat nu als focusgebied op de kaart van Metropoolregio Amsterdam;
– Vijfenveertig studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben bij vier Zaanse corporate bedrijven onderzocht hoe zij samen meer goederen elektrisch via de Zaan kunnen vervoeren in plaats van over de openbare weg.

Energietransitie
De werkgroep Energietransitie zet zich in voor de energietransitie om bedrijven vooral te inspireren om meer te doen met de wettelijk erkende maatregelen. Dit heeft het afgelopen jaar het volgende opgeleverd:
– 150 bedrijven gescand en voorzien van duurzaam advies;
– 3.300 PV panelen geïnstalleerd en voor 6.100 PV panelen opdracht in 2022;
– HIRB+ subsidie voor een cluster van 10 Zaanse bedrijven: 75.000,- euro geïnvesteerd;
– Meerdere kantoren naar Label C begeleid.

Circulaire economie
De werkgroep Circulaire economie versterkt de circulaire initiatieven en schaalt deze op. Daarnaast delen zij kennis over circulariteit. De inspanningen hebben het afgelopen jaar geleid tot het volgende:
– Raamexpositie Circular Furniture Challenge georganiseerd, geopend door wethouder Baerveldt;
– Verkenning afvalscans afgerond;
– Circular Challenge 2021 uitgebreid met twee Zaanse scholen;
– 12 circulaire designs ontwikkeld van Zaanse afvalstromen en klaar om te exposeren bij Art Zaanstad.

Meer informatie of kennismaken? 
Wil je meer informatie over de werkgroepen? Of wil je deel hiervan uitmaken? Neem dan contact op met Anne Twilt, programmamanager GBC Zaanstad via anne@greenbusinessclub.nl om kennis te maken!