2021/12/14 geplaatst in Algemeen, Energie

GBC Zaanstad verwelkomt Vastgoeddokter als nieuwe participant

Maak kennis met de nieuwste participant van Green Business Club (GBC) Zaanstad: Vastgoeddokter. We interviewden Martijn Beijer, Bouwkundig ingenieur bij Vastgoeddokter en oprichter Routekaart Verduurzaming Vastgoed over het bedrijf, de Zaanse wortels en de noodzaak tot het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Hoe is Vastgoeddokter ontstaan?
Vastgoeddokter is een bedrijf met een rijke Zaanse historie. In 1958 richtte mijn opa Joop Beijer het bouwbedrijf ‘Beijer Bouw’ op. De focus van dit bouwbedrijf lag voornamelijk op het onderhouden van bestaande gebouwen. In 1986 nam mijn vader, Ton Beijer het bedrijf over. Ook zijn passie lag bij de bestaande gebouwde omgeving.
Door de groei van deze passie is in 2007 het bouwbedrijf omgezet naar de huidige vorm als ingenieursbureau genaamd de ‘Vastgoeddokter’: een volledig dienstverlenende organisatie dat bouwkundige diensten levert.

En wat doet Vastgoeddokter al op het gebied van duurzaamheid?
Wij verlenen bouwkundige diensten waarmee wij bijdragen aan de verduurzamingsopgave van de gebouwde omgeving in Nederland. Zo geven wij duurzaam vastgoedadvies waarbij wij gebouweigenaren middels onze Routekaart Verduurzaming Vastgoed adviseren op welke manier zij hun gebouw een duurzame toekomst kunnen geven.
Op basis van ons duurzaam vastgoedadvies verzorgen wij gezamenlijk met de opdrachtgever het projectmanagement waarbij wij de projectvoorbereiding en -begeleiding op ons nemen. Wij staan achter ons duurzaam advies en willen dit daarom ook graag naar de realiteit brengen!

Jullie doen al mooie dingen, welke wens hebben jullie nog?
Om nog meer impact te kunnen maken op de verduurzamingsopgave van de bestaande bebouwde omgeving, is onze wens om mee te werken aan projecten op grootschaliger niveau. Denk hierbij aan gebiedsgerichte aanpak in plaats van gebouw gerichte aanpak. Daarnaast staat iedere vorm van innovatie binnen onze onderneming altijd hoog op de wensenlijst.
Ook zijn wij momenteel druk bezig met de ontwikkeling van ons nieuwe kantoorgebouw. We werken toe naar het meest duurzame kantoorgebouw van Zaanstad. Naast het bieden van een fijne werkplek voor onze werknemers wordt dit kantoorgebouw ook een grote inspiratiefactor voor onze potentiële opdrachtgevers!

Waarom zijn jullie participant geworden van GBC Zaanstad?
Ik ben vanaf dit jaar fulltime in het bedrijf gekomen, mijn specialisatie ligt echt in de verduurzaming van bestaande gebouwen. De visie van Vastgoeddokter is: ‘samen geven wij uw gebouw een duurzame toekomst’. Die visie is heel belangrijk voor ons, die richting sturen we het bedrijf op.
We vinden het dus belangrijk om samen impact te kunnen maken op de verduurzamingsopgave. Samen met de opdrachtgever, maar ook samen met andere partners. De bebouwde omgeving is met 35% de grootste bron van CO2 uitstoot. Dat maakt dat er werk aan de winkel is. Wij zijn bij GBC Zaanstad aangesloten omdat wij samen met de participanten onze impact kunnen vergroten.

Bovendien is onze binding met de Zaanstreek heel sterk. Het bedrijf is hier opgericht en wij gaan ook nooit meer weg. Ik vind het mooi om van opdrachtgevers te horen “O, jullie zijn echt een Zaans bedrijf. No nonsense, lekker puur.” We zijn een echt Zaans familiebedrijf. Onze werknemers voelen ook echt als familie. En het zijn allemaal Zaankanters!

En tot slot, in welke werkgroep nemen jullie plaats?
Ik neem plaats in de werkgroep Energietransitie. Daar hebben wij de meeste expertise en willen we graag gave projecten doen met de andere participanten. Mijn visie in de energietransitie: zorg dat je niet ‘in het wild’ verduurzaamt, maar dat je werkt vanuit een visie – een stip op de horizon. Veel mensen denken gelijk aan de uitvoering. Welke maatregelen moeten we treffen? Wat gaat het kosten? Maar er wordt niet gekeken naar de stip op de horizon. Verduurzamen lukt het best als je een groter plan hebt. Ik kijk ernaar uit vanuit die visie samen te werken met de andere participanten van GBC Zaanstad!