2021/10/27 geplaatst in Algemeen

Ruben Uitendaal, Rayondirecteur ING: “Binnen GBC heb je een groot netwerk dat zich bezighoudt met duurzaamheid.”

ING is één van de zestien participanten van Green Business Club (GBC) Zaanstad. Wij gingen in gesprek met Ruben Uitendaal, Rayondirecteur Zakelijk Noord-Holland bij ING Business Banking NL over zijn werkzaamheden, ambities, duurzaamheid, participantschap en de toekomst.

Als rayondirecteur bij ING is Ruben Uitendaal verantwoordelijk voor de kredietverlening aan midden- en grootbedrijven in Noord-Holland. De afgelopen jaren kwam hij steeds meer bij bedrijven die ook bezig zijn met verduurzamen en daar zag hij kansen. Op dat moment kwam Green Business Club langs om te gaan starten in Zaanstad en de match was snel gemaakt.

GBC Zaanstad en ING
ING is één van de zestien participanten van GBC Zaanstad. Ruben ziet kansen in Zaanstad en daarom sloot ING aan als participant van GBC Zaanstad: “Zaanstad is een mooi gebied en qua bedrijven divers. Door die diversiteit is het een uitdaging om de verbinding te leggen tussen bedrijven, gemeente en de omgeving. Daar zie ik kansen. Je maakt in mijn ogen grotere stappen wanneer je die verbinding optimaliseert en daarom heeft ING zich aangesloten bij GBC Zaanstad als verbindende impactorganisatie.”

Projecten opzetten binnen duurzaamheidsthema’s
Binnen GBC Zaanstad werken participanten samen aan verduurzaming aan de hand van drie thema’s: Mobiliteit, Circulariteit en Energietransitie. Ruben is persoonlijk het meest betrokken bij het thema ‘Energietransitie’ waar hij met de werkgroep samen nieuwe acties bedenkt om ondernemers te ontzorgen en te helpen met verduurzamen: “In eerste instantie is dat Zon op Zaan, waar het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast zijn er de energiescans. Samen met de gemeente en provincie hebben we geregeld dat Zaanse bedrijven gratis een scan kunnen laten maken. Ze krijgen een rapport met informatie over hoe zij energie kunnen opwekken en besparen Daarna ontvangt het bedrijf nog 1 of 2 jaar begeleiding bij het maken van keuzes met subsidieaanvragen of het opvragen van offertes. Inmiddels hebben we tweehonderd bedrijven geholpen, welke we nu aan het monitoren zijn. Op dit moment is er voor bijna 1 mio duurzaam geïnvesteerd door deze bedrijven en hebben we voor bijna 500 ton CO2 concreet bespaard. Op 8 november staat de nieuwe CO2 Café over LED-verlichting op de planning. LED-verlichting is de meest eenvoudige manier om te verduurzamen. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de vraag waar je op moet letten bij de aanschaf van duurzame (LED-) verlichting en de nieuwe aantrekkelijke subsidiekansen.”

Ruben is trots op dat Zaanstad Noord als focusgebied is benoemd op het gebied van mobiliteit door de regio en provincie. Daardoor kunnen zij de komende jaren veel projecten starten om de doorstroming en veiligheid te verbeteren. Daarnaast is hij ook trots op de samenwerking met drie Zaanse scholen waarmee ze opnieuw een challenge zijn gestart: het maken van mooie meubels met afval van Zaanse bedrijven/participanten.

Een club van doen
De meerwaarde van een GBC zit volgens Ruben in het netwerk: “GBC is een club van doen en het opzetten van concrete projecten binnen duurzaamheid. Daarnaast heb je een groot netwerk binnen GBC dat zich focust op duurzaamheid. Zoek die samenwerking en verbinding op. Binnen GBC Zaanstad werken verschillende bedrijven, gemeente & omgevingsdienst samen aan een leefbaar, toegankelijk, bereikbaar en energieneutraal Zaanstad. Dat kan je niet alleen. De verbinding tussen de diverse bedrijven in Zaanstad is naar mijn mening cruciaal om de juiste keuzes te maken. Een GBC faciliteert dat en samen kan je grotere stappen zetten om ambities in duurzaamheid vast te leggen en te halen. Waardevol is het bovendien dat je vanuit de lokale GBC ook het contact met de landelijke kennispartners van GBC Nederland kan leggen.” 

De toekomst
Voor de toekomst van GBC Zaanstad is Ruben ambitieus en dat uit zich in de uitrol van grote projecten: “Ik ambieer vanuit en voor GBC Zaanstad dat het concrete aspect in projecten blijft. We werken nu aan de uitrol van een paar grote projecten, zoals varen over de Zaan met geëlektrificeerde binnenvaartschepen, logistieke Hubs, een grootschalig fietsplan voor werkgevers en het opzetten van afvalscans voor bedrijven. Dat zijn impactvolle projecten die we hopelijk allemaal mooi kunnen afronden. En daarnaast mogen we meer ‘dromen’ over ogenschijnlijk onbereikbare klimaatdoelen in Zaanstad. Zaanstad mag best wat trotser zijn binnen de regio en dus ook samen meer ambitie laten zien!”