2021/09/28 geplaatst in Afval, Circulair

Drie scholen aan de slag met reststromen van Zaanse bedrijven

De Circular Challenge van Green Business Club (GBC) Zaanstad is van start! Studenten van het Hout-en Meubileringscollege (HMC) en leerlingen van het Zuiderzee College en het Sint Michael College (SMC) gaan de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor Zaanse reststromen.

Dit jaar gaan leerlingen en studenten aan de slag met reststromen van Forbo Flooring, GZofficeXperience, Rutte Groep en The Eydenberg. “Zowel de deelnemende scholen als de beschikbare reststromen zijn erg verschillend, dus verwachten we ook een grote diversiteit aan oplossingen vanuit de deelnemers”, aldus Jens Fechter, projectmanager bij GZofficeXperience.

Koppeling bedrijfsleven en onderwijs
The Circular Challenge is in het leven geroepen om het bedrijfsleven en het onderwijs in Zaanstad aan elkaar te koppelen en gezamenlijk de circulaire economie een boost te geven. “We zien vanuit de markt een steeds grotere vraag naar duurzame en circulaire producten, daarom is het zo interessant om te zien welke creatieve en vernieuwende toepassingen leerlingen bedenken met ons ‘afval’”, aldus Jens Fechter.

Ook het enthousiasme vanuit het onderwijs is voelbaar. Ruben Rump van het Zuiderzee College: “Wij vinden het leuk dat onze school en bedrijven praktisch aan elkaar gekoppeld worden. Onze vmbo leerlingen worden uitgedaagd om hun talenten te ontwikkelen en leren op een andere manier naar (rest)afval te kijken. Hierdoor worden ze hopelijk ook bewustere consumenten!”

Duurzaamheid is straks het nieuwe normaal
Duurzaamheid en de circulaire economie worden mede door de ‘Circular Challenge’ een onderdeel van het curriculum van de scholen. En dat is belangrijk, want de transitie valt of staat met de volgende generatie. Eva van der Laan, docent op het Sint Michaël College zegt het volgende: “Op het Technasium van het SMC hebben wij duurzaamheid als speerpunt. De Circular Challenge is een mooi project waarbij de leerlingen bewust worden van het afvalprobleem en de noodzaak om anders om te gaan met grondstoffen. Het mooie is dat het om Zaanse bedrijven gaat. Daarmee krijgt het concept duurzaamheid een hele concrete en creatieve invulling en komt het tot leven in hun eigen leefomgeving.”

Ook voor het HMC past de challenge goed binnen de duurzame ambities. Erwin Zwiers, docent meubelmaken: “De Circular Challenge is het ideale project waar creativiteit en realiteit voor de studenten Creatief vakman/vrouw samenvloeit. De studenten leren experimenteel en innovatief te ontwerpen, en maken een interieurproduct met reststroom materiaal. Deze ontwikkeling sluit helemaal aan bij de duurzaamheidsgedachte van het HMC.”

Kortom, we zijn van start met een enthousiaste groep bedrijven en onderwijsinstellingen. De deelnemende bedrijven kiezen aan het einde van de challenge de beste oplossingen en creaties. Deze krijgen een plek tijdens de expositie “De Zaanse Connectie” van Art Zaanstad, die start rond half januari 2022.

Meer weten over de Circular Challenge? Neem contact op met Anne Twilt, programmamanager GBC Zaanstad via anne@greenbusinessclub.nl