2021/03/19 geplaatst in Afval, Circulair

Circulaire designs van Zaans ‘afval’ tentoongesteld in Zaanstad

Twaalf studenten van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Sloterdijk deden in 2020 mee aan de Circular Furniture Challenge van Green Business Club (GBC) Zaanstad: de uitdaging waarin studenten gebruikersvoorwerpen maken van reststromen van Zaanse bedrijven. Een grote diversiteit aan circulaire en innovatieve designs gemaakt van ‘afval’ van o.a. Forbo Flooring Systems en GZ OfficeXperience zijn het resultaat van deze challenge. De plannen zijn nu om deze circulaire designs het komende jaar op verschillende locaties in Zaanstad tentoon te stellen.

De Circular Furniture Challenge is de uitdaging waarin studenten gebruikersvoorwerpen maken van reststromen van Zaanse organisaties. Deze challenge wordt georganiseerd vanuit de werkgroep Circulair van Green Business Club Zaanstad. De slot-expositie die in december stond gepland kon door het groeiend aantal corona-besmettingen helaas niet doorgaan.

Door Covid-19 hebben de studenten en hun designs niet de eind-expositie gekregen die ze verdienen. Daarom hebben we nu een corona-proof alternatief bedacht” zegt Jens Fechter, werkzaam bij GZ OfficeXperienceHet alternatief houdt in dat de designs gedurende het komende jaar op verschillende plekken voor een kortere periode worden geëxposeerd.  

“Hierbij kun je denken aan de kantoren van geïnteresseerde Zaanse architecten, het stadskantoor van Gemeente Zaanstad, tevens participant van GBC Zaanstad, en andere openbare ruimtes” aldus Fechter. “Het leuke aan de Roadshow is dat de designs toch aandacht krijgen, en bovendien vergroten we het bewustzijn over de circulaire economie onder een breder publiek”. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de planning voor de Roadshow en deze wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Voor de Circular Furniture Challenge 2021 zoeken we Zaanse onderwijsinstellingen die dit jaar willen meedoen aan de challenge, waarin scholieren en studenten aan de slag gaan met Zaanse reststromen. Dit hoeft niet in de vorm van meubeldesign te zijn, maar kan worden aangepast op de desbetreffende school/ opleiding. Kijk hier voor meer informatie of mail  Zaanstad@greenbusinessclub.nl.