2021/02/03 geplaatst in Energie

Deskresearch maakt stappen naar energie-neutrale bedrijventerreinen inzichtelijk

In samenwerking met ENGIE, Gemeente Zaanstad, SAENZ, OVZZ en BVNM werkt Green Business Club Zaanstad aan het verduurzamen van bedrijventerreinen in de Zaanstreek. De gezamenlijke ambitie: naar energieneutrale bedrijventerreinen op Noorderveld-Molletjesveer en in Westerspoor, en dat binnen de komende 10 tot 15 jaar.

Een stevige ambitie van de betrokken partijen, die nog veel stappen vraagt voor realisatie. Vorige week leverde ENGIE het resultaat op van een mooie eerste stap: een deskresearch om de potentie van de gebieden te analyseren en richting een stappenplan te komen naar energieneutrale bedrijventerreinen.

“We bevinden ons nog vroeg in het traject.”, aldus Pieter Blok, werkzaam bij ENGIE en co-voorzitter bij GBC Zaanstad. “Het deskresearch geeft goed inzicht in de kansen en uitdagingen op de twee bedrijventerreinen. Er staat nu een grote stip op de horizon. Die willen we samen met de bedrijven in het gebied bespreken en opbreken in behapbare stappen. Alle bestaande initiatieven krijgen een plek in een gezamenlijke roadmap en met nieuwe projecten willen we de synergie tussen bedrijven gaan bevorderen”.

Het is nu aan GBC Zaanstad en de bedrijvenverenigingen om in gesprek te gaan met de lokale bedrijven over de resultaten van het onderzoek. Pieter Blok: “We willen een betrouwbare partner zijn die de lokale bedrijven faciliteren en enthousiasmeren om gezamenlijk initiatieven op te pakken. We leren heel graag meer over wat ondernemers nodig hebben om hier actief in samenwerkingsverbanden mee aan de slag te gaan.”

Aan de hand van de komende gesprekken zal GBC Zaanstad meer concreet naar buiten kunnen treden over de vervolgstappen voor de energieneutrale industrieterreinen.

Meer weten? Neem contact op met Anne Twilt via anne@greenbusinessclub.nl.