2021/01/12 geplaatst in Mobiliteit

Zeventien bedrijven verduurzamen mobiliteitsbeleid met kosteloze mobiliteitsscans

Green Business Club Zaanstad biedt in samenwerking met stichting Breikers kosteloze mobiliteitsscans aan Zaanse werkgevers. Afgelopen jaar heeft de werkgroep Mobiliteit 17 bedrijven geholpen hun mobiliteitsbeleid te verduurzamen met behulp van deze mobiliteitsscans. Dit jaar gaan we hier samen met Breikers gestaag mee door; meerdere bedrijven hebben toegezegd een scan te willen laten uitvoeren.

Paul Hoffschult van Stichting Breikers licht toe: “Wij bieden mobiliteitsscans kosteloos aan voor ondernemers in de MRA regio. Het aanbod van de scan is inclusief ons advies over hun mobiliteitsbeleid. Bij een gemiddeld bedrijf geven we zo’n 40 uur advies.”

Breikers begint met het bepalen van de doelstelling van het bedrijf. Dat kan gaan om duurzaamheid, kosten, vitaliteit of een verhuizing. Daarna wordt door hun tool inzichtelijk gemaakt aan welke knoppen de werkgever kan draaien en welk effect dat heeft op CO2 uitstoot, vervoersfaciliteiten of vitaliteit van de medewerkers. “Denk bijvoorbeeld aan een aantrekkelijk fietsplan met e-bikes, een soepeler reistraject door gebruik van de mobiliteitskaart voor het OV of de inzet van een deelauto systeem. De ervaring is dat werkgevers op z’n zachtst gezegd verrast zijn wanneer ze uit de scananalyse zien welke mogelijkheden er zijn. Daarbij gaat het echt om serieuze besparingen op heel veel vlakken” aldus Paul Hoffschult.

Na het uitvoeren van de scan kijkt Breikers samen met de werkgever waar het bedrijf op zou willen inzetten. Als de koers is bepaald helpt Breikers bij het verder uitwerken van de plannen voor dat bedrijf. Er wordt gekeken naar meerdere aspecten, zoals regelingen, vergoedingen en de benodigde faciliteiten.

Het nieuwe mobiliteitsbeleid kan leiden tot lagere kosten, lagere CO2 uitstoot en meer vitaliteit en minder ziekteverzuim onder werknemers.

Ervaring
Bunge Loders Croklaan is zo’n Zaans bedrijf die de scan heeft gedaan. Deze partij houdt zich op internationaal niveau bezig met de productie van speciale vetten voor met name de levensmiddelenindustrie. Samen met Breikers heeft Bunge gekeken naar de mogelijkheden van verduurzaming. Aanleiding was de verhuizing van Wormerveer naar het prachtige kantoor naast Station Zaandam. Bekijk onderstaande video om meer te weten over hun ervaring.

Meer informatie of aanmelden voor de mobiliteitsscan? Neem contact op met Anne Twilt via anne@greenbusinessclub.nl.