2021/01/06 geplaatst in Algemeen

Green Business Club Zaanstad vertelt over ambitie 2030 en 7 beloftes

Op dinsdag 24 december j.l. vond het halfjaarlijks participantenoverleg van Green Business Club (GBC) Zaanstad plaats. Bijna alle participanten waren aanwezig om gezamenlijk terug te blikken op 2020 en input te geven op de plannen voor 2021. Daarnaast maakte Ruben Uitendaal en Pieter Blok (co-voorzitters) de ambities en beloftes voor 2030 bekend.

Ruben Uitendaal legt uit: “Green Business Club Zaanstad is een doe-club met participanten die energie halen uit impactvolle ‘kop-tot-staart’ projecten. Dat neemt niet weg dat wij ook verder vooruit moeten kijken om onze ambities en plannen op langere termijn in kaart te brengen. Een visie geeft sturing, focus en energie.” Zodoende kwam het bestuur in september 2020 bij elkaar om de ambitie voor 2025 en zelfs 2030 concreet te maken.

Deze ambitiesessie stond in het teken van de grote droom: GBC Zaanstad als impactorganisatie en hét loket voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft in het Zaanse bedrijfsleven. Hoe komen we daar? Wie hebben we daarvoor nodig? En hoe passen we onze activiteiten zo aan dat we de grote diversiteit van het Zaans bedrijfsleven bedienen en mee krijgen? De uitkomsten van deze ambitiesessie werden besproken tijdens het participantenoverleg in november. Hieronder volgt een kort verslag.

De Ambitie Concreet
“Wat we nu al heel goed doen is inzetten op impact. Onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’ heeft GBC Zaanstad veel projecten lopen op het gebied van energietransitie, mobiliteit en circulair”, aldus Ruben Uitendaal. In de komende jaren wilt de club meer inzetten op verbinden binnen Zaanstad: “Er gebeuren veel mooie dingen op het gebied van duurzaamheid in Zaanstad. Kijk bijvoorbeeld naar de initiatieven Seanz, Zaanstad Maakstad en het werk van de bedrijvenverenigingen. Helaas gebeurt er veel in eilandjes, en is niet iedereen van elkaar op de hoogte. Als we nog meer synergie vinden en samenwerken kunnen we onze impact sterk vergroten.”

Naast de verbindende rol wilt GBC Zaanstad in de komende tien jaar meer inzetten op zogeheten showcase projecten. Dit zijn grote projecten met veel potentie in impact voor het klimaat en nieuwswaardigheid. “We willen de doelen van het Europees klimaatakkoord niet slechts behalen, maar overstijgen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we ook grote stappen durven maken”, aldus Pieter Blok. GBC Zaanstad verkent momenteel meerdere richtingen voor het showcase project, waaronder vervoer over water, een super batterij voor elektrische laadinfra en een circulair meubelcluster.

Van ambitie naar actie: onze 7 beloftes
Met de ambitie helder in beeld kijkt GBC Zaanstad vervolgens naar de benodigde acties. “We zochten een manier om al onze plannen en ambities samen te vatten in een overzichtelijke en krachtige plaat. Dat zijn onze 7 beloftes geworden”, aldus Uitendaal. “Hier mogen onze participanten – maar zeker ook alle andere stakeholders binnen de Zaanstad – ons op aanspreken.” Waar de ambitie tot 2030 vooruit blikt, lopen de 7 beloftes bewust tot het jaar 2025. Zo kan niemand zich verschuilen achter vage & verre toekomstplannen.

Met meer Zaanse bedrijven naar meer impact
Ten slotte vertelt het bestuur over de groei-ambities. Meer participanten betekent meer middelen en slagkracht om meer impact te kunnen maken. Daarom zouden we graag meer bedrijven aanhaken bij onze werkgroepen en projecten.

“Bedrijven zoals Olam Cacoa, Ahold Delhaize en Bunge Loders Croklaan zouden we graag als participant hebben”, zegt Pieter Blok. “Dit zijn grote bedrijven in de Zaanstad die een grote potentiële impact hebben op onze (klimaat)doelstellingen. Maar ook andere bedrijven binnen Zaanstad die meer met duurzaamheid willen doen in gezamenlijk en lokaal verband, nodigen we graag uit voor een gesprek”. De ambitie van de club is om 2021 uit te breiden van 15 naar minimaal 20 participanten.

Zaanse ondernemers en bedrijven die graag meer willen weten over GBC Zaanstad kunnen mailen naar zaanstad@greenbusinessclub.nl.