2020/11/13 geplaatst in Energie, Geen categorie

Zaanse bedrijven kunnen voor 1,2 miljoen besparen op energie

Goed nieuws voor de Zaanse Ondernemer: er valt nog veel financiële winst te behalen met het besparen op energieverbruik. Dat concludeerde Green Business Club (GBC) Zaanstad nadat de eerste 100 energiescans zijn uitgevoerd bij Zaanse bedrijven. Hoe die winst precies te behalen valt, wordt duidelijk door de gratis energiescans van De Klimaatroute.

Sinds december 2019 kunnen bedrijven in Zaanstad zich via Green Business Club Zaanstad aanmelden voor een onderzoek naar hun energiegebruik en potentie voor energie-opwek, gesteund door Provincie Noord-Holland en Gemeente Zaanstad. Bedrijven die een energiescan laten doen ontvangen een rapport met alle maatregelen voor verduurzaming die voor hen mogelijk en rendabel zijn. Dat varieert van grotere maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van een pand, tot kleinere acties, zoals het vervangen van tl-buizen en gloeilampen voor ledverlichting.

De 75 bedrijven die een energiescan hebben gedaan kunnen samen jaarlijks gezamenlijk 1,2 miljoen euro besparen op hun elektriciteits- en gaskosten. Dat blijkt uit de cijfers van GBC Zaanstad en De Klimaatroute. Gemiddeld is dat een jaarlijks bedrag van €14.864 per bedrijf per jaar.

Impact op milieu en portemonnee
Het mes snijdt aan meerdere kanten: energie besparen is goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee van ondernemers. Naast de potentiële besparing van 1,2 miljoen euro, is de potentiële winst voor het milieu een besparing 6.728 ton CO2-uitstoot wanneer alle geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd.

Van de mogelijke maatregelen die in de energiescans onderzocht worden is het plaatsen van zonnepanelen de grootste besparingspost. Alle gescande ondernemers bij elkaar kunnen 3.829 ton CO2 uitstoot besparen door zonnepanelen te plaatsen. Na zonnepanelen heeft het vervangen van de verlichting naar LED de meest potentie. Deze simpele maatregel kan een reductie van 562 ton CO2 opleveren.

De informatieplicht
Dhr. Schaar van Keijzer Papier is één van die 75 ondernemers die een energiescan afnamen. Hij vertelt over zijn motivatie om een energiescan af te nemen: “Door de meldplicht moet je een hoop verantwoording afleggen over je energieverbruik. Naast de huidige situatie moet je ook kunnen aangeven wat je plannen zijn om in de toekomst verbeteringen aan te brengen. De energiescan was een goede manier om hiermee aan de slag te gaan.”

Veel bedrijven in de Zaanstreek vallen onder de informatieplicht energiebesparing. Dat betekent dat zij op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Hierop wordt gehandhaafd door de Omgevingsdienst (OD) Noordzeekanaalgebied. Bedrijven die niet aan deze plicht voldoen riskeren een boete.

De GBC Zaanstad sloot voor de Zaanse bedrijven die een energiescan afnemen een Greendeal met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze Greendeal houdt in dat de bedrijven die een energiescan doen onderop het handhaaf-lijstje komen van het OD, en dus pas eind volgend jaar worden gecontroleerd. Deze bedrijven laten zien dat zij actief zijn en onderzoek doen, en krijgen daardoor in feite meer tijd om hun maatregelen te treffen.

Energiescan biedt gemak en inzicht
De energiescan blijkt een goede tool voor meer bewustwording en het inzichtelijk maken van de situatie, en kost bovendien weinig tijd of moeite. “De Klimaatroute is twee keer langs geweest. Ze liepen het pand door en keken hoe de situatie momenteel is. Ze maken een rapport met bevindingen en aanbevelingen, het enige wat het bedrijf aan moet reiken zijn de jaaroverzichten energie”, aldus Dhr. Schaar. Veel MKB ondernemers hebben geen tijd om zich te verdiepen in energiebesparing. De energiescan biedt ze in weinig tijd inzicht in concrete mogelijkheden.

Oproep aan Zaanse ondernemers
Dankzij de steun van Provincie Noord-Holland en Gemeente Zaanstad kan GBC Zaanstad weer 100 scans aanbieden aan Zaanse ondernemers. Wilt u eenvoudig inzicht verkrijgen in hoe u uw voetafdruk kunt verkleinen en tegelijkertijd geld kunt besparen? Meld u dan aan via zaanstad@greenbusinessclub.nl!