2020/10/11 geplaatst in Geen categorie, Mobiliteit

Verslag Webinar Mobiliteit voor alle werkgevers in Zaanstad

Op 17 September 2020 was de webinar mobiliteit van de Green Business Club (GBC) Zaanstad. In de watertoren ter Assendelft werd de webinar live uitgezonden door I-MOR. Ruben Uitendaal, voorzitter GBC Zaanstad, was de host van de dag en ging in gesprek met wethouder Gerard Slegers van gemeente Zaanstad en verschillende werkgevers uit de regio.

Ruben Uitendaal start de reis met een interview met Wout van Laar, directeur van GZ OfficeXperience en mede-oprichter van GBC Zaanstad. Wout vertelt over de Green Business Club en wat het hem heeft gebracht: “Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Green Business Club Zaanstad functioneert onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’, met als doel het verduurzamen van bedrijven en bedrijventerreinen. De combinatie van het op regionaal niveau uitvoeren binnen Zaanstad met de landelijke slagkracht van Green Business Club Nederland werkt gewoon.” 

Wethouder Slegers licht mobiliteitsplan toe
Na het interview met GZOfficeXperience zoomt het programma in op het nieuwe Zaanse Mobiliteitsplan in een interview met Wethouder Gerard Slegers, ook wel bekend als de wandelende wethouder. Slegers legt uit waarom het mobiliteitsplan juist nu zo belangrijk is: “Het is een visie die we uitzetten naar 2040 toe. Gezien het feit dat het steeds drukker wordt in Zaanstad moeten we nu al goed weten waar we heen willen qua mobiliteit. We willen de toekomst goed in beeld hebben.”

De werkgever heeft volgens Slegers een cruciale rol in wat ondernemers kunnen doen binnen het mobiliteitsvraagstuk. Hij stelt dat de werkgever samen met de gemeente kan kijken naar hoe de werknemer gefaciliteerd kan worden om met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. 


De gemeente neemt haar taak als werkgever in Zaanstad serieus en de wethouder is enthousiast over deelname aan de mobiliteitsscan: “Ik kan daar volmondig ja tegen zeggen!”, aldus Slegers.

Trends en ontwikkelingen
Na het interview met de wethouder, vertelt Eline Langeveld van Stichting Breikers over de trends en ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit:

  • Thuiswerken en de coronacrisis. 40 – 60% van de werknemers werkt vaker thuis wanneer de crisis voorbij is. De voorkeur gaat daarbij uit naar 1-3 dagen.
  • Populariteit e-bike stijgt. Meer dan de helft van de autoritten die momenteel gemaakt wordt, is korter dan 7 kilometer. Die zijn met een e-bike wellicht makkelijker te fietsen.
  • Elektrische auto blijkt groener. De elektrische auto gaat langer mee dan gedacht (250.000 km) en energie wordt groener.
  • Deelmobiliteit: van bezit naar gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de OV-fiets die steeds belangrijker wordt voor de last-mile. Daarnaast verandert de parkeernorm. 

De blik van Bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer
Dick Dekker, voorzitter Bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (BVNM) én eigenaar van Zaanse bedrijf ProMobility, schuift aan om zijn ervaring op dit thema te delen: “Mobiliteit is een sleutelwoord in onze samenleving. Ik sta voor de collectiviteit van de bedrijvenverenigingen en de kracht om vanuit die gezamenlijkheid te kijken wat wij kunnen doen om het aantal voertuigbewegingen terug te brengen.”
Als voorzitter van BVNM vertegenwoordigt Dekker 500 bedrijven en 4500 mensen vinden op Molletjesveer-Noorderveld hun arbeidsplek. 

De grootste uitdaging voor BVNM is hoe de werknemers gemotiveerd kunnen worden om minimaal één dag in de week de auto te laten staan en hoe het bedrijventerrein bereikbaar is voor haar ondernemers. In Wormerveer komen er op korte termijn ongeveer achthonderd woningen bij, wat meer logistieke bewegingen betekent. 

Volgens Dekker ligt de oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk in het goed vooruit denken: “We moeten ons niet laten inhalen door de files, en dus goed vooruit denken. Zo maken we een enorme winst als we de werknemers in het gebied kunnen overtuigen om één dag per week de fiets te pakken. Daarnaast geloof ik in het collectief en dat we samen de goede stappen moeten maken.”

Het aanbod van de GBC Zaanstad
Paul Hoffschult van Stichting Breikers doet een toelichting over het aanbod van Breikers in samenwerking met de GBCZ: “Wij bieden gratis mobiliteitsscans aan voor ondernemers in de MRA regio. Op basis van die scan geven we een advies uit over het mobiliteitsbeleid. Bij een gemiddelde bedrijf geven we zo’n 40 uur advies.” 

Breikers begint met het bepalen van de doelstelling van het bedrijf. Dat kan gaan om duurzaamheid, kosten, vitaliteit of een verhuizing. Daarna wordt door hun tool inzichtelijk gemaakt aan welke knoppen de werkgever kan draaien en welk effect dat heeft op CO2 uitstoot, faciliteiten of vitaliteit van de medewerkers. 

Na het uitvoeren van de scan kijkt Breikers samen met de werkgever waar het bedrijf op wilt inzetten. Als de koers is bepaald helpt Breikers bij het verder uitwerken van de plannen voor dat bedrijf. Er wordt gekeken naar meerdere aspecten, zoals regelingen, vergoedingen en de benodigde faciliteiten.
Het nieuwe mobiliteitsbeleid kan leiden tot lagere kosten, lagere CO2 uitstoot en hogere vitaliteit en minder ziekteverzuim onder werknemers.

Bunge Loders Croklaan deed reeds een mobiliteitsscan via Stichting Breikers. Klik hier voor meer over hun ervaring.

Wethouder Slegers en Ruben Uitendaal sluiten de webinar af met een oproep aan alle Zaanse ondernemers: “Neem het onderwerp serieus en geef je op voor de mobiliteitsscan! Ook voor kleinere bedrijven is dit interessant, omdat we de mogelijkheden voor gezamenlijke oplossingen op postcode gebied willen verkennen.”

Meer weten of opgeven voor de scan? Mail naar Anne Twilt via anne@greenbusinessclub.nl.