2020/07/13 geplaatst in Circulair

Deelnemers Circular Furniture Challenge zetten circulair materiaal in de markt

Vorig jaar organiseerde GBC Zaanstad de eerste editie van de Circular Furniture Challenge: een challenge waarin studenten worden uitgedaagd om met bestaand materiaal uit reststromen een vernieuwend, duurzaam circulair en functioneel object (zoals een meubel) te ontwerpen. Deelnemers Jelmer Reus en Ruben van Jaarsveld werken nu hard om het product dat zij tijdens de challenge ontwikkelde op de markt te brengen.

Ruben en Jelmer zaten aanvankelijk niet bij elkaar in het team. “Ik werkte eerst aan een hangstoel met mijn team”, zegt Ruben. “Tijdens de presentatie op Waste Build in de RAI zag hoe gaaf het product van Jelmer en Anouschka was, en heb ik gevraagd of ik bij hen mocht aansluiten. Intussen zijn Jelmer en ik samen doorgegaan en hebben wij ons bedrijf StudioJRJ opgericht”.

Multylino
Wat is dat gave product dan? Jelmer legt uit: “ons eindproduct was een stoel, maar die stoel zelf was niet het bijzondere aan ons ontwerp. We kregen met name veel positieve reacties op het materiaal waarvan we de stoel maakte.” 

Dit materiaal bestaat uit lagen linoleum, geleverd als reststroom door Forbo Flooring. Aan de hand van een speciale methode brengen Jelmer en Ruben lagen linoleum op elkaar aan. Het resultaat is een kleurrijk en gelaagd materiaal, dat Multylino heet. “Wij zijn erg gecharmeerd van het materiaal en de ambities van de heren” zegt Bregje Smulders van Forbo Flooring (participant van GBC Zaanstad). “We zullen dan ook in de circulaire materiaalbehoefte van JRJ blijven voorzien.”

Interesse tijdens WasteBuild
De vier winnaars van de challenge mochten tijdens de Waste Build op 5 en 6 december 2019 in RAI Amsterdam exposeren in de stand van Forbo Flooring. “We kregen ontzettend veel enthousiaste reacties op ons materiaal” aldus de mannen. “De kleuren en gelaagdheid maakt mensen vrolijk, en het feit dat het materiaal duurzaam circulair is, is natuurlijk een groot pluspunt”.

Het was op Waste Build dat Jelmer en Ruben voor het eerst merkte dat er vanuit verschillende hoeken interesse was in het materiaal. “We werden onder andere aangesproken door Jeroen van Material District, hij vroeg ons in maart op de beurs te komen staan. Toen we ons hier op aan het voorbereiden waren kwam helaas corona en kon het niet door gaan.” aldus Jelmer. “Daarnaast kregen we veel positieve reacties over het materiaal en het verhaal dat hier achter zat: ‘twee studenten die een nieuw materiaal maken van afval’. De bezoekers waren erg gecharmeerd door de gelaagdheid en iedereen zei dat het op Engelse drop leek”.

Zo ontstond het idee om een eigen bedrijf op te richten, genaamd StudioJRJ. “Onze droom is om met het materiaal dat we hebben gemaakt te werken en het te kunnen verkopen aan andere partijen, zoals meubelmakers en andere creatieve mensen”.  Ruben en Jelmer lopen nu stage bij Looops, waar zij begeleidt en ondersteund worden in het verder brengen van hun droom.

Tips voor andere studenten
Wat wij erg leuk vonden aan de challenge was de uitdaging; de andere manier van denken die er werd gevraagd. “Wij konden in dit project meer creativiteit kwijt. We moesten veel zelf uitzoeken, experimenteren en testen. Dat is echt een andere manier van ontwerpen” aldus de mannen. 

Wat is belangrijk voor andere studenten die aan de gang gaan met reststromen? Ruben: “Vraag om je heen om feedback! Daar kom je echt het verst mee. Als je iets hebt gemaakt, vraag mensen om je heen dan: ga eens zitten, wat voel je? Wat denk je?” Jelmer voegt daar nog een tip aan toe: “Focus niet te snel op een idee. Denk groots en bekijk het conceptueel”.

Ten slotte raden beide heren aan om gewoon de stoute schoenen aan te trekken, en zelf op zoek te gaan naar reststromen in de buurt. “Vaak gooien bedrijven gewoon dingen weg omdat ze iets niet verkopen of niet weten wat ze ermee kunnen. Een vriend van ons heeft onlangs een vangst gedaan van ongeveer €1000 aan materiaal, die hij zo uit een afvalcontainer mocht vissen”. Durf dus te vragen, als je iets ziet!

Vervolgstappen
Het is best lastig om een bedrijf op te zetten terwijl je nog studeert. Maar Jelmer en Ruben zien het positief in: “We mogen volgend jaar weer stage lopen bij Looops, en kunnen dus doorwerken aan Multylino. We zijn benaderd door een grote partij die een flinke hoeveelheid Multylino wilt afnemen. Onze eerstvolgende stap is het uitwerken van het productieproces, zodat we ook echt op grotere schaal kunnen produceren”. Bedrijven die interesse hebben in MultyLino kunnen meer informatie vinden op de website of contact opnemen via bystudioJRJ@gmail.com.

Circular Furniture Challenge 2020
Na het succes van vorig jaar organiseren we in 2020 de tweede editie van de Circular Furniture Challenge.  Daarvoor zijn we op zoek naar zowel meer Zaanse onderwijsinstellingen die willen meedoen alsmede naar Zaanse bedrijven die reststromen ter beschikking willen stellen aan de challenge. Neem hiervoor contact op met anne@greenbusinessclub.nl.

 

De Circular Furniture Challenge is een initiatief van Green Business Club Zaanstad – werkgroep circulair. Het doel van de werkgroep is het sluiten van ketens met focus op de lokale samenwerking tussen industrie, MKB-ers, overheid en onderwijs. Ons motto is afval bestaat niet. We versterken circulaire initiatieven en proberen, zoeken kansen om op te schalen en delen kennis en ervaring met elkaar.